Незапомнен прецедент допълни вчера картината по едно от делата с най-висок обществен интерес през последните години. 18-годишният убиец на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов, издъхнал миналата година в Николово след нападение от две пияни и дрогирани момчета, отказа да обжалва присъдата си и ще излежи получените на 26 ноември от Окръжния съд 11 години при строг режим. Решението било съобщено на адвоката му по телефона. 
Николай Василев ми се обади от затвора в Белене и ми каза, че категорично отказва да внеса жалба в Апелативния съд във Велико Търново за намаляване на присъдата му, защото е съгласен с решението на Окръжния съд. Заяви, че го смята справедливо и с изтърпяването му ще да изкупи вината си пред паметта на 60-годишния мъж, когото умъртви по особено жесток начин, каза за „Утро“ адвокат Венцислав Великов. 
За 24 години стаж в адвокатурата не ми се е случвало осъден да иска да лежи в затвора, вместо да опита да намали престоя си зад решетките, добави юристът.
Съучастникът на Николай Деян Цветанов, също междувременно навършил 18 години, който получи 9 години затвор при строг режим, ще обжалва присъдата си, тъй като е участвал само в грабежа, но не в убийството. Вчера адвокатът му Людмил Павлов подготви документите и до края на седмицата ще ги внесе в Апелативния съд във Велико Търново.
Според обвинителния акт 17-годишните към времето на престъплението Василев и Цветанов са наели таксито на Валери Спиридонов в 4.01 часа на 14 март 2017 година и са го напътствали до затънтената уличка „Христо Ботев“ в Николово до 4.24 часа. Там при опит за грабеж Николай започнал да ръга шофьора с ловджийски нож. Нападнатият човек се опитал да се спаси с бягство, но Николай го застигнал и му нанесъл два удара с ножа, един от които се оказал смъртоносен. След това момчетата, чиято цел била да се снабдят с пари за алкохол и наркотици, претърсили жертвата и взели откритите 62.10 лева. Часове по-късно двамата бяха заловени.