Иновативните и креативни училища и учители са тези, които ще променят образователната система - не МОН, не регионалните управления по образованието. Драмата на днешното образование е, че то е от времето на масовото производство с характеристики на производствена система и доминираща култура на стандартизация. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на форум за иновации в София, предаде репортер на БГНЕС.

От друга страна, светът става все по-комплексен, разнообразен и динамичен. Днешната система трябва все повече да изглежда като организъм, а не като производствена система. Сумарната енергия на училищата и детските градини да я променят е

1000 пъти по-голяма от тази на МОН и 100 пъти по-голяма от тази на регионалните управления по образование, каза Вълчев.

След години, но не толкова далеч, когато днешното поколение деца ще са на пазара на труда, изкуственият интелект ще е заменил човешкия труд, който не изисква творчество и основният капитал на хората ще остане креативността. Иновациите имат нужда от допълнително финансиране, но не трябва да създаваме стимули да се правят иновации единствено заради финансирането. Законът за предучилищното и училищното образование ни дава възможност на законово ниво за това, но на подзаконово ниво бихме могли да създадем повече нормативни предпоставки за иновации по отношение на целодневната организация, управлението на училищата, създаване на нови интегрирани учебни предмети и прилагане на нови методи на обучение, добави още Вълчев.