Една от най-красивите приказки за любовта и верността по музика на руския композитор Пьотър Чайковски ще оживее на сцената на Голямата зала в Доходното здание. Почитателите на балетното изкуство имат шанса да се докоснат до поредния прочит на гениалната класическа творба, която не слиза от световните сцени вече 14 десетилетия и неизменно жъне бурни аплодисменти. 
Новата русенска постановка със сигурност ще привлече вниманието на почитателите на класиката освен с възхитителната музика и с въздушната хореография, но и с изпълнението. Защото този път постановката ще бъде реализирана не от утвърдени танцьори, доказали професионализма си, а от... децата от балетната школа "Инфанти" към русенското читалище "Захари Стоянов".
Романтичната приказка ще завладее сцената и публиката в залата идния вторник
4 декември, като началото на спектакъла е в 18.30 часа. Входът е свободен, а спектакълът се реализира благодарение на нашия проект, който защитихме успешно и получихме финансиране за неговото осъществяване по общинската програма "Култура", обясни вчера секретарят на читалището Стефка Ангелова. 
Всъщност проектът цели да направи съпричастни към едно от най-изящните изкуства, каквото е балетът, деца от различни училища в Русе. Затова момичетата от читалищната трупа, която вече 11 години се ръководи от балерината Снежана Байчева, с удоволствие споделят етюди, отделни танци и фрагменти с връстници от училище "Тома Кърджиев" и Немското училище "Фридрих Шилер". През тази година възпитаничките на Снежана Байчева са показали пред деца от различни класове своите умения да танцуват с палци, а домакините - 
момичетата и момчетата останали очаровани от красотата на движенията, от впечатляващите костюми
от магията на танца. 
Затова Снежана Байчева и Стефка Ангелова се надяват сред публиката на детското "Лебедово езеро" да видят и деца от двете русенски учебни заведения, които може дори да доведат и своите родители на спектакъла във вторник. Вълшебството със сигурност ще струи от сцената. В главната роля на двете изумителни девойки - прелестната и чиста като лотос Одета и по-драматичната дъщеря на злия магьосник Ротбарт Одилия - зрителите ще видят една и съща изпълнителка, както е обичайно за класическия "Лебед". Това ще бъде 14-годишната Александра Любенова. Това е същата Александра, която вече години наред обира призовите места по конкурси и фестивали, като често прави това в дует с друга талантлива 14-годишна балерина от школата - Ая Мехмедова. 
Алекс и Ая започнаха да танцуват тук, когато бяха едва тригодишни 
- съвсем мънички, спомня си Снежана Байчева. В момента Алекс е осмокласничка в Английската гимназия, а Ая продължава да учи в Дойче шуле, като и двете са сред най-големите в детската трупа, наброяваща общо 30 момичета. Най-малките са 4-годишни. И интересът към школа "Инфанти" не спира да расте. Съвсем наскоро било записано поредното малко момиченце, което живее с мечтата за голямата балетна сцена. Любопитното е, че когато майката обяснила, че детето живее малко далече от читалище "Захари Стоянов", Байчева останала с впечатлението, че адресът е в някой от по-отдалечените квартали на града. Оказало се, че момиченцето ще пътува с родителите си три пъти седмично от около 70 километра - за да бъде част от малките "Инфанти" в школата, която подготвя бъдещи примабалерини. 
Всички, които във вторник дойдат в Доходното, ще се убедят в това, че в "Инфанти" подготвят ако не чак бъдещи Маи Плисецкие или Алисии Алонсо, то със сигурност отглеждат с много любов у децата усет към красивото, чувство за хармония и изящество, вкус към високото изкуство. Това ще проличи и в танцуването на солистките Алекс Любенова и Цвета Иванова, но и в
прочутия Танц на малките лебеди 
който е поверен на таланти от средната по възраст групичка в школата, а и в артистичното присъствие на всички, които в момента репетират усилено за премиерата. 
За част от малките балерини това е поредно излизане на голяма сцена - след "Лешникотрошачката" преди две години и след миналогодишната "Пахита", посветена на 80-годишнината на читалището и на 10-ата годишнина на балетната школа "Инфанти". Сега обаче Снежана Байчева и нейните възпитанички посягат към едно от най-трудните произведения - за каквото е признато "Лебедово езеро". Надяваме се нашата постановка да зарадва зрителите в залата, сред които ще се радваме да видим и колеги от балетната трупа в операта, казва Снежана Байчева, като не пропуска да добави, че цени високо и всеотдайността, и разбирането, което среща у родителите на своите възпитанички. Те са тези, които с готовност откликват, когато трябва да купят чифт палци и балетна пачка /далеч не евтини, впрочем/ за талантливото си дете. Но нали това е част от вълшебството, което трудно може да се сравни с каквото и да било друго.