Четири кризисни центъра приютяват хора, попаднали в снежния капан на пътищата в Русенска област. Те са единствени в страната, създадени са по идея на Червения кръст и са разположени в Бъзън, Сливо поле, Гара Бяла и Пиргово - в близост до основните шосета от Русе към София, Варна и Силистра. Пунктовете разполагат с всичко необходимо, за да осигурят подслон на нуждаещите се. 
"Създадохме тези кризисни центрове, тъй като нашият район е особено труден за пътуващите през зимата. За първи път отворихме такъв пункт през 2012 г. в Бъзън. Година по-късно направихме това и в Бяла - зимата на 2013 година беше доста тежка, имаше много закъсали автобуси, в които пътуваха и деца, затова беше наложително някъде да се подслонят, но също и да им се осигури храна", каза Татяна Обретенова от БЧК-Русе.
Най-голям опит в това отношение имат жителите на село Бъзън, което се намира на пътя Русе-Варна в района, известен с най-големи преспи и навявания през зимата.
Случвало се е закъсали пътници да отказват да напуснат автомобилите си от страх да не сварят после колата си обрана, коментира кметицата на село Бъзън Василена Борисова. Когато обаче драстично паднат температурите, и на тези шофьори им става ясно, че животът е на първо място, тогава се съгласяват и идват тук на топличко, за да прекарат спокойно нощта, добавя Борисова. 
Капацитетът на центровете е различен - от 5-6 човека до 20 души. Ако бедствието засяга повече хора, тогава те се настаняват и в домове на местни жители, като за това им съдействат кметовете на селата. В центровете има условия закъсалите по пътищата да останат за 2-3 дни, а ако се наложи, кметовете ще купуват допълнително продукти, които после се плащат от БЧК.
В момента навсякъде сме заредили с легла, одеяла, а кметовете по места осигуряват отоплението, хранителни продукти, консерви, чай, безалкохолни, вода, така че бедстващите да разполагат с най-необходимото, пояснява Татяна Обретенова.