Трамплин в кариерата на известния вече не само в Русе, но и в цялата страна, че и извън нея фотограф Цветомир Цветанов се оказва първата среща между него и вестник "Утро".
Материалът с предизвикателното заглавие "Моден фотограф като принц датски: Банско или Британия" излиза през януари 2011 година и изиграва ключова роля в професионалния път на Цецо към старателното изучаване на тънкостите на фотографското майсторство. До онзи момент той снима единствено за удоволствие, но след публикацията, в която вестникът го кръщава "модният фотограф на Русе", поема по дългото пътешествие, водещо към истинските висоти. По това време младият фотограф прави първите си стъпки предимно в модната сфера и конкурсите за красота.
И досега Цецо пази вестника от 2011 година. 
"Утро" ме направи фотограф, като ме кръсти "модният фотограф на Русе". Общо взето, оттогава се смятам за фотограф, казва 46-годишният мъж. 
Той е запален по фотографията още от ученическите си години в закритата гимназия по жп транспорт, където с усмивка споделя, че 
попада случайно, но пък завършва с отличен
Въпреки че никой в семейството му не се е занимавал със снимане, на Цецо просто му става интересно и го смята за творчество, а не за работа. Баща му Добри Добрев е военен и, следвайки неговите стъпки, след средното си образование Цецо постъпва във висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, а това налага фотографията да остане на заден план.
От мен военен не се получи, шапката много ми стягаше. Макар че е много престижно, това не е за всеки, споделя фотографът. След опита във военновъздушното училище Цецо се дипломира като инженер в Русенския университет със специалност "Компютърни системи и технологии". 
Първата му работа е в първото частно радио извън София - "Пристис". Там започва да пише софтуер, с който сега работят 90% от радиостанциите в България, както и повечето от музикалните телевизии. 
Тогава обаче не осъзнавах каква революция е това.  Видях перспективата, че на този софтуер му трябват 10 години, и се отказах, като оставих работата по него на други колеги, казва Цецо. 
След това работи в рекламна агенция, около четири години е и в телевизия "Делта", а 
от 2003 работи за себе си, като основава своя рекламна агенция
Седем години правех музикалната схема на едно от първите интернет радиа в България - Радио "Джой", на което бях и собственик, но авторските права ме съсипаха, споделя Цецо, който обича да експериментира. 
И така, лутайки се насам-натам в медийния бизнес, през 2011 решава отново да се захване с фотографията. Оттогава Цецо е изцяло отдаден на обектива, като от хоби това се превръща в работа. 
Закупих си първия професионален апарат "DSLR Canon 1100", бързо преминах от него към "550D", и не след дълго към първия си мулфрейм "Canon 5D mark II", казва Цецо, който вече осем години не спира да твори.
Във фотографията има и много реклама и предходният му опит помага изключително много.  
Първоначално започва да снима модни конкурси и рекламни фотографии за различни модни брандове.
С течение на времето се наситих на красиви жени и се увлякох по снимки на събития
което и към момента е основната ми дейност, споделя фотографът. И като става дума за жени, Цецо има брачен опит, който е приключил, но не без следа. Негов плод е прекрасната му 24-годишна дъщеря Дара, която е завършила икономика, а в момента живее в София и се занимава с технологии. 
Той обича да улавя емоциите, чувствата и настроенията на хората, както и техните най-ценни моменти. А най-голямо удоволствие му доставя репортажната фотография - да снима събития, на които не знае какво ще се случи. Вече пета година Цецо, който е почитател на класическата музика, е официален фотограф на международния фестивал Мартенски музикални дни. Страстта по музиката е семейна черта, сестра му Габриела е музикант и от дълги години живее във Виена.
Фотографът много обича да снима и танци, като в неговите ръце е поверен и международният фестивал "Танцуваща река". 
Снимам с голямо удоволствие, защото 
всичко се движи, всичко се случва много бързо
Аз се опитвам да уловя изражението и емоцията, а не самото движение, а това не е за всеки, обяснява известният фотограф.
С удоволствие Цецо прави и рекламните клипчета на много фирми в цяла България.
Той е категоричен, че с четене и с желание да развиеш нещо, то се получава. Огромно влияние за перфектните кадри и тънкостите във фотографията оказва и комуникацията с колеги фотографи на високо ниво. 
Фотографите сме много голяма общност и всяка година имаме сбирки, а една от моите гордости е, че успях да организирам фото форум в Русе през 2015, на който се събраха 300 фотографи. В тези форуми участват лектори от различни държави, известни имена, които разказват и предават опит, а който иска, почерпва. Реализирането на това събитие ми отне две години, костваше ми много усилия, но за мен е огромна гордост и много помогна в развитието на фотографията и в града, разказва Цецо. Той впрочем е и единственият акредитиран професионален фотограф за Русе, одобрен от Гугъл. 
Към момента една от услугите, които фирмата му "Ефекс Груп" предлага, е и 
заснемане на бизнес портрет, който трябва да покаже дадената личност в най-добрата светлина и да говори за работата
която практикува. И към момента Цецо е фотографът, който снима бизнес портретите на кмета Пламен Стоилов, като е снимал и целия му екип. В няколко поредни избора е снимал за листите в Русенска област на почти всички партии. 
Наред с това Цецо снима ВИП партита, а известни личности му се доверяват за редица лични и семейни поводи. Другата му силна страна е отразяването на корпоративни събития.
Много ми харесва, когато пред обектива ми се случват динамични неща, споделя той.  
Обича да снима и сватби, но подчертава - сватби, организирани и реализирани с вкус. От 2016 създава екип за фото и видео заснемане. Случва се да има и капризни клиенти, като Цецо задължително провежда няколко срещи, за да може взаимно да се изберат за конкретното лично събития. Известният фотограф вече е зает почти 100% за абитуриентските балове, като графикът му е пълен между шест месеца и година напред. 
Работата в екип е трудна в България, но аз отстоявам идеята, че само по този начин може да гарантираме 100% успеваемост
и качество при отразяването на всякакво събитие. Задължително работя и с екип при заснемането на рекламите. Много често ми се налага да ползвам отделни хора за звук, светлина, видео, анимация, сценарий, режисура, стилисти и даже арт директор. В цял свят така се случват нещата, а не с човек-оркестър, категоричен е Цецо.
Отскоро фирмата му предлага и нова услуга - видеомонтаж, като казва, че във видеото с движещи се картинки се опитваш да ангажираш вниманието на хората. 
От известно време Цецо работи в екип с друг от най-добрите русенски фотографи и майстор на дрона - Явор Мичев, с когото се опитват да налагат стандарти за авторски права. Защото авторските права върху дадена снимка са пренебрегвана тема и особено в България малко хора се съобразяват с тези неща. Масовата логика е, че щом нещо го има достъпно в интернет, може да се ползва безплатно. 
И макар да е натрупал много опит, Цецо не иска да остане в коловозите на рутината. Затова замисля и други сериозни стъпки в професионален план, като е готов за още промени, а предизвикателствата са неизменна част от живота му. Кое ще е следващото, предстои да видим.