Приютът "Добрият самарянин" започна да се пълни заради снега и студеното време, като само през последните два дена са настанени седем бездомници. Въпреки че капацитетът му е от 60 места, подслон са намерили 72 души. В приюта в квартал "Тракцията" всяка зима разпъват допълнителни легла в коридорите, тъй като няма как да оставят скитниците на студа. В "Добрият самарянин" разчитат на дарения, особено на хранителни продукти, за да могат да продължават да осигуряват за всички настанени крайно нуждаещи се закуска, обяд и вечеря, като например днес сутринта несретниците ше хапнат яйца с кренвирши. В приюта имат достатъчно дрехи, но има нужда от топли зимни обувки. 
За поредна година кризисната трапезария на БЧК на ул. "Гурко" 10 също спасява от студа и глада изпаднали хора. Там 40 души могат да хапнат топла супа, сандвичи за вечеря, чай, както и да се изкъпят в чиста баня. Бездомниците получават здравни и психологически консултации, като всеки петък в трапезарията има социализиращи мероприятия - посетителите гледат пожелан от тях филм и получават топли зимни дрехи. 
Несретниците в Русе са около 120, като по-голямата част от тях намират подслон в приюта "Добрият самарянин" и им се оказва подкрепа в трапезарията. Много от хората са именно скитащи - имат дом, но живеят в мизерни условия без ток и вода. Целта на организациите е у тези хора да се изградят социални умения и те да се почувстват като част от семейството, което нямат, да се нахранят и облекат. 
А иначе обстановката в областта след първия истински зимен ден се нормализира, като всички пътища са проходими при зимни условия, машини продължават да почистват и осоляват. Чистят се и улиците в града, но заледените тротоари създадоха отново доста главоболия на русенци.