„Газпром“ внимателно следи развитието на проекта по разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от „Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. Компанията е заинтересована от реализацията на проекта и очаква 3 фаза от конкурса“, се казва в официалното съобщение на руската корпорация, цитирано от агенция ТАСС.

Това означава, че втората тръба да Турски поток ще премине през България. Това обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите с голямо мнозинство одобриха разработения от Министерството на енергетиката промените в енергийната стратегия до 2020 г. Предвижда се изграждане на нова инфраструктура в рамките на 484 километра.

„В случай че „Газпром“ спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод“ през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите, смята министър Петкова.

"След като стана ясно, че „Турски поток“ ще мине през България, държавният газопреносен оператор ще трябва да изгради 11 километра от турската граница до наша територия и още 474 километра нов тръба до Сърбия. Освен това ще се построят и нови две компресорни станции." Това уточни Петкова. Средствата ще бъдат осигурени от българската компания. По предварителни разчети за тръбата през българска територия се оценяват на 2,8 млрд. лева. За строителството ще бъде обявена обществена поръчка.

Енергийният министър е убедена, че страната ще успее да спази всички срокове за пускането на втората тръба на „Турски поток“.

От публикуваните през октомври-ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на процедурата за резервиране на техните бъдещи мощности (open season) става ясно, че „Газпром“ е избрал маршрутът на втората отсечка на „Турски поток“ да мине през тези страни. В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 г., в Унгария през 2021 г. и в Словакия през втората половина на 2022 г. Процедурата е предвидена от законодателството на ЕС (NC CAM) и е необходима за строителството на нови газопроводи. Операторът предлага на участниците на пазара да купят бъдещите мощности, след приключване на търга е задължен да ги построи в посочения срок, а клиентите – да платят след това чрез транзитната такса.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе през декември търг за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия. Капацитетът на входа, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 за 20 години, е 15,8 милиарда куб.м. годишно /което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“/, на изхода – 4 милиарда куб.м., при това от 1 януари 2021 г. там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб.м.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“, в североизточна България, ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар.

Втората отсечка, предназначена за доставки на Балканите, ще бъде само частично натоварена през 2020 г. – за доставки в България, Гърция и Сърбия – а капацитетът ще бъде запълнен напълно през 2022 г.