Падането на международните котировки е причината, поради която паднаха и цените на горивата в България, а не протестите. Това каза в Стара Загора изпълнителният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Искрено съжаляваме, че се стигна до такива протести и сме съпричастни към всеки български гражданин, който изпитва материални неудобства. Разбираме защо част от тези хора са на улицата, те са наши клиенти и ние се борим за тях, заяви Златев и продължи: Но протестите категорично нямат никакво отношение към свалянето на цените. Падането на международните котировки на нашата суровина, от която произвеждаме продукта си – нефта – е логиката, поради която цените в България падат. Това, което е странно, е защо допреди три месеца, когато вдигахме постоянно цените заради ръста на цените на нефта, никой не протестираше, сега, когато сме ги свалили повече от седем пъти, хората протестират, коментира Валентин Златев.

Ако касовата бележка е начинът, който ще изсветли всички участници в пазара на горива и ще накара българските граждани да се научат да си искат бончето от касовия апарат и да го приберат, ние приветстваме това решение. Друг е въпросът как технически ще бъде изпълнено. Очакваме разяснения от Министерство на финансите, каза още Златев по повод анонсираната от Владислав Горанов идея за изменения в Наредбата за касовите апарати, с които всеки един търговец на дребно на горива ще бъде задължен, когато издава фискален бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС и цената на горивото без акциз и ДДС. Може да се отиде и по-напред като в касовата бележка се включи и посочване на търговската надценка на горивата. Така според финансовия министър ще е ясно колко е за държавата и колко е за търговеца от цената на горивата.

Според Валентин Златев, ако трябва да се вкара нов софтуер заради касовата бележка, това ще доведе до покачване на цените на горивата.

Картел в България няма, каза още Валентин Златев и припомни за разследването от преди години и след което Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че картел у нас няма и не е установен. Според шефът на "Лукойл" анализът на пазара на горива, който се прави в момента, ще бъде със същото заключение.