Да правя Брукнер в Русе за мен е особена чест, каза вчера на пресконференция диригентът Йордан Камджалов. Под неговата палка в събота от 19 ч в зала "Филхармония" ще прозвучи Четвъртата симфония на Антон Брукнер, известна още като "Романтична". В Русе има нещо, което другаде вече е изгубено, продължи младият диригент, определен от Лондонската филхармония за един от тримата най-добри в своята генерация. Според него в града на Дунава е запазен онзи неповторим дух и нещо от работния модел, завещано на русенските музиканти от създателите на филхармонията и операта като Добрин Петков. Четвъртата симфония на Брукнер е исполинска творба, Брукнер е небесен, колосален, космически - и русенският оркестър се готви за истински подвиг, като прави и невъзможност, за да прозвучи истински, свръхмощно и свръхнежно, продължи Камджалов. Той е убеден, че русенският оркестър е оркестърът с голям работен морал, с изключителна отговорност към репетициите и нотния текст. Дори за самия мен остава загадка защо това е така тук, нямам обяснение, каза диригентът. Но не скри удоволствието си да работи с русенските музиканти. 
Впрочем тази съвместна работа не се изчерпва с концерта в събота. Още на следващия ден тази програма ще бъде поднесена на публиката във Варна, а в понеделник Романтичната симфония ще бъде изпълнена в столичната зала "България", където почти всички билети вече са продадени. 
А на 15 декември предстои ново вълшебно преживяване за русенските ценители на високото изкуство. За тази дата е предвидена премиерата на новата постановка на "Турандот" на Джакомо Пучини, в главната роля публиката ще се радва на сопраното Мариана Цветкова, а диригент ще бъде отново Йордан Камджалов. За мен това е първа моя "Турандот" в България, каза диригентът. А за Мариана Цветкова това е любима роля и въпреки че близо 100 пъти е влизала в костюма и в сърцето на китайската принцеса, за нея всяка нова постановка винаги е нов свят и винаги е премиера. Това е една "оголена" роля - когато пее Турандот, оркестърът мълчи, мълчи и хорът, и е много отговорен всеки изпят тон, казва русенката. Преди 12 години тя вече излезе в тази роля на русенска сцена, където преди време започна нейната сценична кариера. Мариана Цветкова, която в момента дели солистичната си кариера между Софийска и Русенска опера, се радва на възможността да работи с Йордан Камджалов, с когото при запознанството си преди време в столичния дом на обща позната си обещали да направят концерт с музика на Арнолд Шонберг. 
Мариана Цветкова би искала да направи в Русе "Федора" или "Андре Шение" на Умберто Джордано, но също и вокални цикли с оркестър по Малер или Рихард Щраус. Или поне концертно изпълнение на "Лоенгрин". Йордан Камджалов би искал на русенска сцена да направи "всичко от Вагнер!". Директорът на операта Иван Кюркчиев приветства идеите и на двамата, макар веднага по лицето му да преминава мрачна сянка - защото декорите и костюмите за "Андре Шение", примерно, искат доста пари, за каквито операта в момента не може да мечтае. 
Важното е, че въпреки трудните условия, продължаваме да работим заедно - с прекрасните русенски професионалисти, заключи Йордан Камджалов, като се опита и на пресконференцията да зарази всички около себе си с категоричната си вяра, че красотата и изкуството ще спасят света.