Протестът на миньори, енергетици и металурзи продължава пред сградата на ЕК. По пътя те се спряха пред Министерството на икономиката, където внесоха позиция за проблемите в сектора, предаде репортер на БГНЕС.

Позицията беше връчена лично на зам.- министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който се срещна с Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”. Борисов увери президента на КТ „Подкрепа”, че работните места на хората ще бъдат запазени и няма да позволят да се стигне до застрашаване на енергийната сигурност на България.

Шествието на протестиращите продължава към сградите на президентството, Министерски съвет, КЕВР, Министерството на енергетиката. Протестът-шествие е планиран до 17.30 ч.

По-рано днес протестиращите, които дойдоха с няколко автобуса, поискаха да бъде защитен браншът и да им бъде гарантирано работното място, защото в районите, в които живеят нямат друг поминък. Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” каза, че искането им да се преразгледа решението на Европа е получило подкрепа от Бойко Борисов по време на вчерашната им среща.

„Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души в бранша без работа”, добави Манолов.

Очакват на утрешната среща с президента Румен Радев позициите да са сближени. Протестиращите носят плакати „КЕВР отговори ще има ли ток и на какви цени”, „Регулатори или предатели”, „МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни”.