Людмила Елкова положи клетва като нов член на Управителния съвет на БНБ. На церемонията присъства държавният глава Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Пред ръководството на Централната банка, президентът благодари за възможността да представи своята номинация. „ Убеден съм, че като доказан професионалист и морален човек тя ще даде своя принос. През годините на преход и промени БНБ премина през сериозни сътресения“, отбеляза Радев и припомни масовите фалити на банките през 90-те и кризата с КТБ.

„Казвам го, защото тези кризи ни напомнят, че БНБ е призвана да бъде един от стожерите на държавата. Тя е призвана да пази финансовата и банковата стабилност. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства“, смята държавният глава.

„Голямо предизвикателство за мен е, че се присъединявам в един интересен за страната ни и БНБ момент, след като сме заявили за присъединяване към еврозоната и финансовия механизъм ERM II. Това предполага нови предизвикателства за банката и за целия финансов сектор с оглед на това, че дигиталните услуги навлизат много бързо, променят се надзорните и регулаторни разпоредби, както и глобализацията на финансовите услуги“, заяви в речта си Людмила Елкова.