Служителка в банков клон е осуетила телефонна измама за 30 000 лева, съобщи зам.-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Илиян Енчев.
Оплетената в мрежата на престъпниците жена е била убедена да даде всичките си спестявания, за да помогне на полицията да залови група измамници, но при опита да изтегли влога си, касиерката се усъмнила, че нещо не е наред и се обадила на тел.112. След това, докато обработвала документите за платежното нареждане, криминалисти пристигнали в трезора и предотвратили изтеглянето на голямата сума.
Не така обаче се е случило при другите шест измами през месеца, ощетили потърпевшите с 58 000 лева.
Ръководството на ОД на МВР постоянно води диалог с шефовете на банки да не се дават големи суми, преди да се позвъни на тел.112, но измамниците обясняват подробно на жертвите си къде да застанат в трезорите, как да се държат пред гишето и какво да кажат със спокоен тон, така че служителките се заблуждават и си мислят, че парите наистина трябват на притежателите им спешно. Хората трябва да разберат, че полицията не иска пари, за да задържа престъпници и не трябва да вярват на обаждания от скрити номера, подчерта комисар Илиян Енчев.