Първите два случая на грип у нас за този сезон са лабораторно потвърдени. Грипни щамове са изолирани  от тежко болна 40-годишна жена и 6-годишното й дете, а резултатите от пробите са излезли в един и същи ден, съобщи в. „24 часа”, като се позова на информация от Националният център по заразни и паразитни болести.

И двете проби са положителни за пандемичния H1N1, известен като "Калифорния" или свински грип. Изолираният грипен вирус е агресивен и склонен към бързо разпространение, особено в непроветриви помещения с много хора. Засега експертите не дават прогнози за какъв период от време ще се развие епидемична картина.

Основните видове грипни вируси, които причиняват заболяване при хората, са групирани в 3 категории - A, B и C. Вирусите на грип А и B пораждат сезонните епидемии навсякъде по света по време на студените месеци и от своя страна се делят на подвидове. Пандемичните видове са най-опасни и при съмнение за заболяване още в първите 1-2 дни трябва да се приложи антивирусно лечение по препоръка на лекар. За разлика от острите респираторни инфекции, грипът се характеризира с внезапно начало, често съпроводено от висока температура – над 38, 5 градуса, треска и болки по мускулите и ставите. Важно е да се следи как протича заболяването в първите 48 часа и ако острите симптоми се задържат 4-5 дни без признаци на подобрения, задължително трябва да се направи консултация с лекар за промяна на лечението и евентуално добавяне на антибиотик по негова преценка.