Скандалният проект на наредбата за въвеждане на нови декларации и водене на регистър на всеки грам гориво, използван от земеделските стопани, е спрян от Министерството на икономиката и ще бъде разработван съмсем наново. За победата, постигната от зърнопроизводителите, стана ясно след среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на земеделския бранш. Разпоредено е наредбата да бъде преработена и отново да бъде качена за обществено обсъждане с отразените предложения, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.
Предвиждат се административни облекчения за земеделските производители в Наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, подчертават от ведомството.
Както "Утро" писа, според наредбата стопаните трябва да водят всекидневни дневници с изразходваното гориво, като бъдат описвани имената и ЕГН-та на трактористите, зареждащи всеки ден различните количества горива, искат се GP-координати и цялата останала бумащина, изискваща се и от бензиностанциите. Проектът беше публикуван в края на октомври, а според първоначалния график предложения за промени се приемат до 30 ноември. Сега цялата процедура по публикуване на наредбата и нормативният срок за общественото й обсъждане ще започнат отначало.