Безплатни профилактични скринингови изследвания за рак на млечната жлеза, на маточната шийка и на дебелото черво започнаха от вчера в Комплексния онкологичен център, УМБАЛ "Канев" в Русе и в МБАЛ "Юлия Вревска" в Бяла. Безвъзмездната профилактика под мотото "Спри и се прегледай!" е финансирана от Министерството на здравеопазването и ще протече до 5 декември. 
Миналата година в Русе са регистрирани 1279 новооткрити онкозаболявания, като 41 от тях са карцином на маточната шийка, 147 - рак на гърдата, и 185 - карцином на дебелото или правото черво, каза вчера д-р Димитър Лазаров от Регионалната здравна инспекция, която отговаря за провеждането на кампанията, чиято цел е да не се допуска закъснение в диагностиката и последващото лечение на евентуално онкозаболяване.
В скрининга за рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво могат да се включат лица с фамилна обремененост поради повишен риск от онкологични заболявания. Изследването за рак на маточната шийка се препоръчва на жените между 30 и 50-годишна възраст. От прегледите могат да се възползват и тези, които вече са преминали профилактичен преглед за рак на гърдата и рак на дебелото черво, обясни управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров. Той уточни, че при изследванията за колоректален карцином е необходима предварителна тридневна диета, която се назначава след записване на час за преглед на тел. 082 81 99 12.