Зачестилите инциденти с граждани, които пресичат жп линията в града през нерегламентирани места, в резултат на което само за последния месец загинаха двама души - 13-годишно дете от Европейското училище, а в понеделник и 45-годишна жена, отново повдигат темата за обезопасяването на железния път. Как да се ограничи преминаването на пешеходци през жп линията и кои са опасните места, на които в Русе хората ежедневно пресичат, са сред въпросите, чийто отговори потърси депутатът от БСП Пенчо Милков.  

След трагичния инцидент в края на октомври с блъснатото от влак дете на около 100 метра от жп спирката на Товарна гара, Милков поиска информация от Министерството на транспорта за предприетите мерки за обезопасяване на жп линията. 
Специално за жп спирката „Товарна гара“ се предвижда изграждане на перони от двете страни на жп линията, става ясно от отговора на транспортния министър Росен Желязков. Проведена е процедура и е избран изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект, като предстои той да бъде одобрен от техническия съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. След съгласуване на инвестиционния проект и издаване на разрешение за строеж ще бъде възложено изграждане на перони, подходи и рампи за лица с намалена подвижност, перонни навеси, парапети, като задължение на бъдещия строител ще бъде и изграждане на предпазно съоръжение, обяснява той. 
А иначе от министерството посочват, че голяма част от жп линията между гара Разпределителна и гара Русе преминава през жилищните квартали, като от гара Русе до подлеза на ул.“Тулча“ трасето й е успоредно на бул. „Родина“. В този участък с дължина около 3 километра регламентираните пресичания на линията са шест - жп подлезът при ул.“Тулча“, пешеходният жп прелез между „Здравец север“ и „Възраждане юг“, жп подлезите при бул.“Липник“, при ул.“Лозен планина“, охраняемият жп прелез при ул.“Шипка“ и жп подлезът при бул. „Христо Ботев“. Всички тези места са обособени за преминаване на пешеходци. 
В тази отсечка обаче има и 5 места, където минувачите са обособили пътеки и пресичат нерегламентирано. Те са основно в участъка от охраняемия прелез на ул.“Шипка“ до стрелките на гара Русе, като някои от тях са в непосредствена близост до шестте регламентирани за пресичане съоръжения, посочват от министерството. Независимо че жп подлезът на бул. „Христо Ботев“ осигурява пресичане на две нива, от двете страни на съоръжението обичайно се преминава нерегламентирано през железния път. Интензивно пресичане има и в зоната на стрелките на гара Русе. В този опасен участък общината проучи възможностите и условията за изграждане на пешеходен прелез, като има изготвен работен проект, който беше съгласуван от НКЖИ декември миналата година. 
От министерството подчертават, че на всички места в района на Русе, където е констатирано системно нерегламентирано пресичане на жп линии и коловози, са поставени забранителни табели. В отделни участъци е изградена предпазна ограда, за да се възпрепятстват преминаванията, която обаче е била многократно повреждана от недобросъвестни граждани и впоследствие възстановявана от компанията. Като допълнителна мярка да не се допускат трагични инциденти, през 2015 г. скоростта на всички влакове между гарите Русе Разпределителна и гара Русе е намалена от 75 до 50 км, припомнят от ведомството. Транспортният министър Росен Желязков уверява, че ще продължат да се предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на гражданите в обектите на железопътния транспорт.