Със захлаждането на времето разходите за електроенергия в домакинствата се увеличават. В тази връзка „Енерго-Про“ разпространи съвети към своите клиенти как най-рационално да прилагат принципите за енергийна ефективност при ежедневното използване на електроуредите в дома, за да намалят сметките за ток в дома.
Ето съветите за използването на един от употребяваните уреди с най-висока консумация на електроенергия - бойлера:
- Съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната тарифа, която е по-ниска и през зимния период е от 22:00 до 6:00 часа. Съвременните бойлери разполагат с добра изолация, която запазва топлината на водата и на следващия ден.
- Не дръжте бойлера постоянно включен, защото термостатът ще продължи да включва и изключва, което ще доведе до излишен разход на електроенергия и до прекомерно натрупване на котлен камък. 
- Веднъж годишно източвайте резервоара на бойлера, за да отстраните натрупалите се седименти, особено в райони с по-варовита вода. Така ще улесните преноса на топлина и ще съхраните ефективността на уреда.
- Изолирайте тръбата за топла вода на бойлера, в случай че е по-дълга и уредът се намира в студено помещение - така ще намалите вероятността от ненужно охлаждане на водата. Правилото е, че късите тръби предполагат по-малко загуба на топла вода.
- В кухнята използвайте бързо нагряващ (проточен) бойлер с вместимост 5-10 литра, който осигурява топла вода на момента, без предварително загряване.
- При използването на малки количества вода в кухнята поставяйте лоста на смесителя в студена позиция. Така няма да плащате за топла вода, която не достига до кранчето.
- Качеството на крана, разпръсквача и душ-слушалката също е от значение - в случай на теч или пръскане настрани се генерират излишни разходи както на ток, така и на вода.
- В случай че работата на стария бойлер е неефективна и е свързана с много загуба на електроенергия, инвестицията в нов енергийно ефективен уред от висок клас е оправдана и ще доведе до спестявания в бъдеще.
- При покупка преценявайте големината на бойлера според големината и потребностите на домакинството, за да предотвратите неоправдано високи сметки за електроенергия.
- Задавайте температурата на термостата в рамките на оптималните стойности 50-70 градуса и регулирайте в зависимост от ежедневното потребление и нужди.
Интересувайте се от спецификациите на електрическите уреди, които купувате, обозначени върху така наречените енергийни етикети. Според тях уредите са разделени на групи от А (най-пестеливи) до G (с най-голям разход). Напоследък поради повишената енергийна ефективност на много продукти се добавят все повече плюсове (A+, A++, A+++). За да не се объркват потребителите, бе взето решение през следващите няколко години да се прекрати използването на тези класове. Новата система ще се върне към класовете от A до G без плюсовете, въпреки че тази класификация ще продължи да се използва успоредно с настоящите класове за известно време. Енергийните етикети позволяват на потребителите да избират продукти, които консумират по-малко енергия и спестяват пари.