20 години е сборът от присъдите на подсъдимите за убийството на 60-годишния таксиметров шофьор Валери Спиридонов. Николай Василев ще лежи 11 години, а Деян Цветанов - 9, реши вчера петчленен състав на Окръжния съд в последното девето заседание по делото за жестокото кръвопролитие. Освен това съдия Милена Пейчева постанови двамата съучастници да платят на съпругата на убития 150 000 лева обезщетение, а на сина му - 100 000 лева. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в 14-дневен срок.
Виждайки края на сагата и неизбежното наказание, вчера подсъдимият Николай Василев заяви в съда, че двете рани във врата и в краката на жертвата не били нанесени от него. Вече навършилият 18 години убиец не уточни кой е ръгал още шофьора, но в залата не остана съмнение, че визира съпроцесника си Цветков. Той пък на свой ред твърдо отрече да е нанасял удари с нож.
Според обвинителния акт 17-годишните към времето на престъплението Василев и Цветков са наели таксито на Валери Спиридонов в 4.01 часа на 14 март 2017 година и са го напътствали до глухата уличка "Христо Ботев" в Николово до 4.24 часа. Там при опит да ограбят шофьора Николай започнал да го ръга с ловджийски нож и един от ударите се оказал смъртоносен. След това нападателите хладнокръвно претърсили жертвата и прибрали намерените 62.10 лева - цената на един живот.
Вчера подсъдимите отново признаха, че преди да оцапат ръцете си с кръв, са пили с приятели три вида алкохол и са поели два вида наркотик. Под въздействието на този коктейл решили да ограбят някого, за да си набавят пари за още пиене и дрога, и така набелязали на пиацата на Товарна гара 60-годишния мъж, който им се сторил лесна мишена заради слабата си фигура и побелялата си коса.
"Хайде да убием някой таксиметров шофьор и да му вземем парите", поискал около 19 часа вечерта преди престъплението Николай Василев, който бил в заведение около Русенския университет с приятелите си Северин и Йордан. Това заяви в пледоарията си прокурор Радослав Градев.
Северин и Йордан отказали да участват в убийство и Николай се обадил на Деян да вземе два ножа и две шапки и да дойде до кръстовището "Олимп". След това двамата отишли в беседка в "Здравец", където пили и се друсали и се отправили към таксиметровата пиаца.
Според обвинителния акт в смъртоносната схватка в Николово са участвали и Василев, и Цветков. Разликата е, че първият е мушкал жертвата с нож, а вторият го е бил жестоко с ръце и крака, за да сломи съпротивата му. Фаталният удар с ножа е нанесен на около 50 метра от таксито. Докато Валери Спиридонов побегнал с последни сили в борба са живота си, Николай Василев го застигнал и го наръгал в гърба, при което прерязал аортата му, а това значи само едно - сигурна смърт.
Присъдата със сигурност ще бъде обжалвана.
Според единия от адвокатите на Николай Василев - Тервел Раев, не е доказано, че Николай е казал "Хайде да убием някой таксиметров шофьор и да го ограбим". На практика съдебно-медицинската експертиза доказа, че прободните рани в тялото на Валери са само две, едната от които смъртоносна, останалите 21 са само порезни и не могат да причинят смърт, посочи адвокат Раев и поиска съдът да постанови наказание, което да е под минимума, тоест лишаване от свобода за по-малко от пет години. 
Адвокат Людмил Павлов, който защитава Деян Цветков, заяви, че клиентът му трябва да носи наказателна отговорност само за грабеж, но не и за убийство.