Три училища в Русе ще имат нови директори титуляри от понеделник, стана ясно вчера. Конкурси за местата бяха обявени, след като постовете бяха овакантени поради пенсиониране на досегашните шефове на учебните заведения. 
Основно училище "Йордан Йовков", което беше временно управлявано повече от година, след като Илия Костов излезе в пенсия в края на миналото лято, вече се поема от Кремена Кръстева.  
Дамата, която е постигнала най-добър резултат от петимата пожелали да поемат управлението, в момента работи в общинския отдел „Образование“ в Русе. 
Следващият титулярен директор на основно училище „Любен Каравелов“, който ще влезе в кабинета, заеман дълги години от Росица Рангелова, се казва Веселка Николаева. В момента тя приключва трудовия си стаж като зам.-директор на друго русенско училище - „Тома Кърджиев“.
Конкурсът за директор на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ е спечелен от старши експерта по чужд и майчин език в РУО Анелия Георгиева. Нейният резултат е най-високият от всички, взели участие в директорското състезание. Георгиева също поема едно отговорно „наследство“, оставено от  ексдиректорката Румяна Белчева, благодарение на която и екипа й години наред ПГИУ няма притеснение за приема на нови ученици. 
Русенци, които са повече или по-малко запознати с обстоятелствата и настроенията покрай директорските конкурси, коментират, че тези резултати за много хора са доста неочаквани. За „Л.Каравелов“ очакванията били, че е въпрос на формалност временно изпълняващият длъжността Деян Стайков да стане титуляр. За „Й.Йовков“ също било почти сигурно, че няма начин Еленка Димитрова, също „вр.и.д.“, да не спечели от втория път /след първия конкурс Димитрова не събра нужните точки и остана на временния пост/. Нещо повече - говори се, че най-ревностните познавачи на ситуацията с русенското просвещение дори организирали залагания. И вчера съжалявали горчиво. 
Има разочаровани и това вероятно е нормално, лаконично отбеляза началникът на РУО Росица Георгиева, която вчера връчи писма с резултатите от изпита на кандидатите и така стана ясно кои от явилите се печелят с най-много точки директорските места. Според нея по-важното е, че спечелилите конкурса са показали резултати, които дават основания да се мисли, че новите директори се отнасят отговорно и с добра амбиция към предстоящата работа. Управата на едно училище е нещо твърде сериозно и не мисля, че е редно да се правят компромиси от какъвто и да било характер, каза Георгиева.     
Нови директори ще имат и училищата в Борово, Ценово и Хотанца, за където кандидатите бяха по един. В Борово директор става Нели Димова, в школото в Ценово - Камелия Божкова, а в Хотанца - Гергана Проданова. Единствено „Петко Р.Славейков“ в Смирненски ще продължи под временното ръководство на вече пенсионираната бивша шефка Айше Сивриева, тъй като кандидатката Мюжген Ахмедова не успяла да събере необходимия брой точки. 
Впрочем, следващият директорски конкурс не е далече. Росица Георгиева подхвърли, че е възможно той да бъде обявен в края на декември, тъй като предстои още директори на училища да излязат в пенсия.