Управители и собственици на ресторанти ще покажат дарби и умения в предстоящото състезание за непрофесионални готвачи "На върха на ножа". Единствено по рода си в България, то ще се проведе за четвърти път на 1 декември в кухнята и салоните на ресторант "Дунав", съобщи директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева. Училището е инициатор на надпреварата и традиционен организатор, а любителите-готвачи по време на състезанието получават подкрепа от ученици от ПГТ.
Тази година отборите ще бъдат шест, като гимназистите ще подкрепят в кулинарните изяви управителите на ресторантите "Дунав", "Сити хаус", "Дон Корлеоне", "Кръстникът", "Кралска закуска" и "Чифлика". Това обяви председателят на русенската структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев. Темата на състезанието ще бъде "Регионална дунавска кухня", като всеки от отборите ще разполага с по два часа, за да смае журито и публиката на състезанието. 
Надпреварата започва в 12 ч следващата събота, а журито ще обяви резултатите в 17.30 ч. Искаме в русенските ресторанти да се предлагат ястия по автентични местни репецти, които да впечатляват гостите на града и да им останат спомен от гостуването тук, каза шеф Петър Атанасов от Клуба на профи готвачите, който ще бъде в журито. Висока оценка ще получат и усилията на участници в надпреварата, които ще използват регионални продукти, добави Атанасов. 
Състезанието "На върха на ножа" се радва на подкрепата и на общинското предприятие "Русе арт", чието звено "Туризъм" ще осигури наградите - купи и грамоти, както и специалните калпаци на майсторите-готвачи с логото на събитието.