Единайсетокласник в СУ „Васил Левски“ е пребит зад физкултурния салон на училището в четвъртък и е настанен в неврохирургията на болница „Канев“ със счупени лицеви кости, травма на едното око и мозъчно сътресение, но без опасност за зрението или за живота.
Побоят е станал в четвъртък следобед по време на голямото междучасие. В училищния двор влезли четири външни момчета и се насочили към физкултурния салон. Едното от тях е бивш възпитаник на „Васил Левски“ и добре знае какъв е обхватът на видеонаблюдението. Четиримата хванали 17-годишния Даниел Г. до физкултурния салон и го изтикали отзад, където няма видеонаблюдение. С групичката излязъл и съученик на Даниел. Навън непознатите започнали да налагат с ритници и юмруци набелязаната жертва. Дошлият за кураж приятел също отнесъл юмрук в лицето, но се съвзел и викнал охраната. При вида на униформания бодигард биячите се разбягали и може би това е спасило 17-годишната мишена на побоя от по-големи поражения и дори от нещо по-тежко.
Веднага бил повикан фелдшерът в школото, който оказал първа помощ на Даниел, след това била извикана майка му и линейка.
По-късно по записите от камерите заелите се със случая полицаи от Първо РПУ установили и задържали побойниците. По неофициална информация атаката е била заради момиче.
Заради нападението вчера в часовете извънредно влизаше училищният психолог Галина Танчева.
Работим превантивно, водим на учениците лекции за агресията, тестове попълват редовно. Парираме нещата, докато не са ескалирали, дори от първите класове взимаме мерки, от първи клас, има агресивни деца, с агресивни семейства. Понякога ни търсят и самите родители, коментира Ганчева.
Веднага след инцидента се обадихме в Първо РПУ, а после в русенския клон за закрила на детето. От години поставяме въпроса пред общинския съвет да се изградят огради във всички училища, защото приличат на разградени дворове. През двора ни минават хора от квартала да си пазаруват в близките голeми магазини и никой не може да ги спре. Кметът Пламен Стоилов разбира проблема, съпричастен е и се надявам сега работата по оградата да се ускори, каза вчера за „Утро“ директорът на СУ „Васил Левски“ Галин Ганчев.
Охранителят ни е един, постоянно наблюдава ставащото в сградата и на двора на 12 монитора, но не може да спре потока от хора, които прескачат оградата. Затова съм назначил на втора заплата учител, който от 17 до 19 часа помага на охраната за опазването на учениците на тръгване от училище, допълни директорът.