Роденият в Горно Абланово и преуспял в Канада строителен предприемач и филантроп Игнат Канев бе отличен като „личност, допринесла за развитие на дарителството в България“ днес при връчването на 13-ите годишни награди „Най-голям корпоративен дарител“.
Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи.
Игнат Канев не е само носител на философията на дарителството, но и носител на възрожденския дух и на строителите на нова България, посочи президентът Румен Радев. Волята на Канев е да сподели отличието със своята съпруга и с дъщерите си, които работят всеотдайно за тази кауза. Те го правят с ясното съзнание не само да даряват, но и да стимулират дарителството и да помагат на България, отбеляза президентът Румен Радев, който бе домакин на церемонията.
Игнат Канев е управител на благотворителна фондация, носеща неговото име, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. С дарения на фондацията в Русенския университет е построен Канев център и са открити обновени отделения - педиатрично и по трансфузионна хематология, в болницата, която носи неговото име. Подкрепя със стипендия студенти-отличници от Русенския университет. В родното си село Горно Абланово Канев издигна културен дом.