Режисьорът Светослав Овчаров и продуцентката Светла Цоцоркова пристигат днес в Русе, за да представят филма „Врагове“, с който започва тридневният кинопразник с ново европейско кино от програмата на „София Филм фест“. Това съобщи вчера Светлана Дамянова, ръководител на пресофиса на „София Филм фест“. Директорът на фестивала Стефан Китанов лично проследява как изглежда селекцията на филмите за Русе, каза Дамянова, като отбеляза, че за аристократичния град с традиции и вкус към доброто кино се подбира най-доброто от най-доброто. Преди десет години Кита /както приятелите и колегите наричат Китанов - б.а./ и Ива Чавдарова направиха първата завера на тема „Нека да има „София Филм фест“ и в Русе, оттогава винаги се радваме на пълни зали и на искрения интерес на вашата публика, добави Дамянова. 
Тя открои „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „Потапяне“ на Вим Вендърс и „Квадратът“ на Йостлунд като ленти, които задължително трябва да бъдат гледани, като според нея и трите филма са изключително въздействащи. Цялата програма заслужава внимание, увери Светла Дамянова. 
Наистина ще се чудя на коя от прожекциите да отида, призна зам.-кметът Иван Григоров. На всички, разбира се, подкани го Дамянова. А Григоров потвърди, че на филма „Пеле: Раждането на една легенда“ ще отиде със сигурност, още повече, че той самият лично бил гледал на терена златния футболист-легенда от недалечното минало. 
Гостуването на филми от „София Филм фест“ е едно от прекрасните преживявания, които предлага Есенният салон на изкуствата, каза началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. И припомни, че благодарение на разбирането, което провявява общината, русенци имат възможност да видят осемте подбрани филма, без да заплащат за вход. 
Прожекциите започват тази вечер в 18 ч в Голямата зала на Доходното здание и продължават до неделя.