Печално известният блок „Русия“ до автогарата в Русе, който е опасно наклонен на една страна, отново има проблеми. Този път те са свързани със състоянието на покрива му, където преди време е правен частичен ремонт. Потърпевши са хората, които живеят на последния 12-и етаж, както и съседите им отдолу.
След последните дъждове мазилката от тавана под покрива се е откъртила и се е посипала по стълбищните помещения на двата най-горни етажа. Всичко е във вода, тъй като покривът тече. Хората се оплакаха, че и в апартаментите им има поражения, но е безсмислено да правят ремонт, докато не се реши кардинално въпросът с течащия покрив.
Живеещите коментираха, че е свиквано общо събрание на етажната собственост по въпроса, но никой не проявява желание да се ангажира финансово и организационно с ремонта на покрива - нищо, че става въпрос за обща собственост. Според домоуправителя, цитиран от единия от собствениците на апартаменти, в момента покривът не бил приоритет, тъй като по-важно било да се укрепи накланящият се блок. Засега изход от патовата ситуация не се вижда.
През септември бяха отпуснати 108 000 лв. от Министерството на регионалното развитие за изготвяне на проект за укрепване на блока. Средствата са за проучване и изготвяне на инвестиционен проект за конструктивно укрепване на блока и земната основа под него. Сградата е строена през 1968 г. , като след земетресението във Вранча сградата започва да пропада. През 90-те години се получава и деформация поради намокряне на земната основа и оттогава 12-етажната сграда започва да се накланя на една страна.
През 2011 г. е правено геодезическо проучване, което е показало вертикално отклонение от 70 сантиметра. Предполага се, че към момента то е вече между 80 сантиметра и един метър.