ДАНС, НАП и Агенция „Митници“ погнаха още един голям русенски вносител на горива - „ДМВ“ ЕООД. Акцията на трите институции е започнала във вторник, когато данъчен склад на фирмата във Враца, закупен преди време от „Петрол“, е бил запечатан. Инспектори от трите институции продължават да преглеждат цялата документация и проверяват качеството на горивото в големите цистерни в обекта. Базата за съхранение, маркиране и блиндиране на горива е разположена в източната промишлена зона на Враца.
Според изтеклата неофициална информация, в службите имало сведения, че фирмата собственик на складовете е наследила част от дейността на русенската рафинерия „Полисан“, която бе един от снабдителите на бензиностанциите на Веселин Марешки. Нейният лиценз бе отнет от Агенция „Митници“ през миналата година, което доведе компанията до ръба на фалита. Въпреки че самата „Полисан“, а и неин кредитор искат от съда да я обяви в несъстоятелност, такова решение все още няма, а активите на дружеството се продават от съдия-изпълнител.
Дали между двете русенски фирми със сходен предмет на дейност действително има връзка, не може да се каже с категоричност. На пръв поглед такава няма - собственици на „Полисан“ са Людмил и Христо Вълкови, а на „ДМВ“ ЕООД - Десислава Савова. Създадени са през 2008 г. Това са две от най-мощните компании в региона. Оборотът на „Полисан“ за миналата година е 254 млн. лева, а на „ДМВ“ - 122 млн. лева. Доскоро в двете работеха над 400 човека, но вече са по-малко, тъй като заради проблемите на „Полисан“ вече повечето й служители са я напуснали.
Съвсем наскоро - на 15 октомври, седалището на „ДМВ“ ЕООД е преместено от Русе в София.