Кабинетът даде зелена светлина за проучване на възможността за изграждане на нов мост над река Дунав в района на Русе и Гюргево, който да облекчи значително съществуващия трафик. За целта България и Румъния ще изготвят задълбочен анализ за строежа на новото съоръжение. На вчерашното заседание Министерски съвет одобри като основа за водене на преговори Протокол за изменение и допълнение на Меморандума между правителствата на двете държави за проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав от 2014. 
Местните и регионалните власти на България и Румъния подкрепят абсолютната необходимост да има втори мост над Дунав при Русе. С изграждането му ще се реши проблемът със задръстванията на Дунав мост 1 и ще се намали негативното въздействие върху околната среда. Построяването на новото съоръжение ще даде възможност да се разширят транспортните връзки и да се повиши икономическата активност на двете страни. 
Предвижда се новият мост над Дунав да е в Източната промишлена зона - на 3 км от Дунав мост 1 в посока Мартен, където ще е началото на магистралата между Русе и Велико Търново. Направени от румънска страна изчисления и анализи показват, че новият мост ще струва около 250 млн. евро.