Три дебюта и вярност към класическия прочит ще бележат предстоящата премиера в Русенската опера. В събота от 19 ч завесата ще се вдигне за новата постановка на една от най-колоритните и красиви творби - "Любовен еликсир" на Гаетано Доницети. Дебют в ролята на младата прелестна Адина ще направи солистката на операта Даниела Караиванова. Също дебютна ще бъде партията на Сержант Белкоре за Георги Димитров. И още едно първо представяне пред русенската публика ще има по време на премиерното представление - за първи път на диригентския пулт ще застане младият руснак Виталий Лайдинен, който буквално преди десетина дни е пристигнал в града на Дунава от финландската столица Хелзинки. Лайдинен идва на овакантеното от Юрий Илинов място, след като руснакът от Волгоград бе поканен за диригент на Софийската национална опера. 
Трите дебюта влизат в хармонична творческа колаборация с високия професионализъм и творческия вкус на режисьора - проф.Павел Герджиков. Аз ще вървя в посока на добрата традиция на условния реализъм, обяви професорът, като призна, че подмяната и разместванията на цели сцени или нарочното осъвременяване на визията на героите не е по вкуса му.  
Почти всички солисти в спектакъла сме ученици на проф.Герджиков, каза Момчил Миланов, който ще излезе на сцената в ролята на вдъхновения лекар-мошеник Доктор Дулкамара, който в един момент започва да вярва на собствените си лъжи за еликсира, способен да предизвика любов. Миланов припомни, че и директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев е съпричастен към творбата на Доницети, при това като един от най-добрите изпълнители на ролята на Неморино. Впрочем Кюркчиев е направил своя сценичен дебют именно с тази роля - още в студентския оперен театър, отново под ръководството на проф.Герджиков.
Декорите и костюмите са дело на Иван Токаджиев, който вчера не удържа възмущението си от това, че заради "валутния борд", наложен от Министерството на културата на Русенската опера, се налага той да съставя сценографските си решения, компилирайки елементи от предишни свои постановки. "Методиката за субсидиране трябва да бъде променена  - защото тя обрича безспорни таланти като колегите тук да се задушават в тези сиромашки условия", каза Токаджиев. 
Въпреки и независимо от това всички от творческия екип се надяват в събота в седем вечерта салонът на операта да е пълен, за да може русенската публика да сподели красивото преживяване "Любовен еликсир", за което музиканти и артисти се готвят трепетно и отговорно.