България се нарежда на незавидното 57-о място от 63 държави в класацията на Швейцарското бизнес училище International Institute for management Development (IMD), което ежегодно подрежда страните по способността им да привличат, развиват и задържат талантливи служители. След нас в подреждането се нареждат само Бразилия, Словакия, Колумбия, Мексико, Монголия и Венецуела.
Според класацията, хората, които искат да развиват нови умения или да са заобиколени от вдъхновяващи колеги, трябва да се насочат към Европа. За пета поредна година Швейцария е на първото място благодарение на сериозните си инвестиции в образованието и обучението, както и заради привлекателността си сред международните служители. Второто място се заема от Дания, а челната тройка се оформя от Норвегия. В Топ 5 влизат още Австрия и Нидерландия. Канада, която заема шестото място, е единствената държава извън Европа, която попада в челната десетка. Към нея се присъединяват Финландия, Швеция, Люксембург и Германия. САЩ (12), Австралия (14) и Великобритания (23) не успяват да влязат в Топ 10.
От съседните на нас държави Румъния ни изпреварва с една позиция, като се придвижва с пет места напред, в сравнение с предходната година; Гърция заема 33-о място, като отстъпва с три позиции, в сравнение с 2017 г.