Земеделските производители са в шок от новата идея на финансовото министерство за засилване на данъчния контрол. Подготвени промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс ги задължават да декларират до 7 дни по-рано всеки превоз над 300 кг на стоки, определени като рискови от Националната агенция за приходите. В списъка попадат всички традиционни за страната плодове и зеленчуци. За този проблем разговаряме с председателя на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

- Г-н Колев, какво мислите за подготвяните от финансовото министерство промени?
- Това са абсолютно неизпълними изисквания, направо абсурдни. Невъзможно е да се изпълнява това, тези текстове трябва да се отменят.
- Как ще декларирате няколко дни по-рано всяка доставка, ако все пак се приемат?
- Няма как. Ние зависим от времето, не можем да знаем кога плодовете ще узреят, кога ще дойде клиентът за тях. При нас става въпрос за прясна стока, чието състояние се променя всеки ден, понякога дори за часове. Не е нещо готово пакетирано, което може да трае.
- Може би трябва да наемете екстрасенси, които да предсказват кога ще узреят плодовете и кога ще се появят клиенти?
- Изглежда ще ни трябват. Абе, направо е смешно всичко това.
- Имате ли представа кой във финансовото министерство пише тия проекти?
- Не, но всеки път е някой различен, не е това първия абсурд, за който да водим спорове. Пишат едни неща без изобщо да имат представа за нашата работа. Можеха поне да съгласуват проекта и със земеделското министерство, оттам щяха да им обяснят, че това не може да стане. Но не са го направили.
- Каква ще бъде реакцията на Съюза на дунавските овощари?
- Подготвяме официално писмо до финансовото министерство, в което ще настояваме за корекции в проекта. Колеги от други браншови съюзи също подготвят свои становища. Надяваме все пак да стигнем до приемливо решение.