Народното събрание избра при прегласуване Марияна Николова за вицепремиер по икономическа и демографска политика, предаде БГНЕС.

След четиричасов напрегнат дебат парламентът гласува оставката на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Промяната в кабинета подкрепиха 116 народни представители, с "против" гласуваха 62 и без въздържали се.

Номинацията на Николова пред депутатите представи другия заместник на Борисов и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той представи проекта за решение за персонални промени в Министерски съвет, след като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка на 16 октомври след неспирни протести от страна на майките на деца с увреждания, които нарече „кресливи жени с уж болни деца”.

Така Симеонов се връща като депутат от „Обединени патриоти“, а в овакантеното вицепремиерско кресло сяда Марияна Николова, досегашен началник на кабинета му.

След като Симеонов става депутат, парламентът ще трябва да напусне Миглена Александрова от „Атака“. С това балансът на силите в „малката“ коалиция се променя - ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще е с 9, а „Атака" - със 7.

Веднага след прегласуването Марияна Николова положи клетва в пленарна зала и подписа клетвения лист.