От ГДБОП предупредиха за измамни сайтове, рекламиращи големи отстъпки за т. нар. „Черен петък”.

Фалшивите сайтове популяризират дейността си чрез „Фейсбук” и така залагат капаните, в които се хващат онлайн потребителите.

Друг основен белег, че става дума за измама, са наскоро регистрираните интернет страници. Историята на всеки сайт лесно може проверена чрез откритите източници в мрежата. Пример за такъв източник е www.centralops.net.

Освен за сайтове, предлагащи несъществуваща стока, потребителите трябва да внимават и за такива, които продават фалшификати, или т. нар. реплики на световно известни марки облекла, устройства и други.

Фейк сайтовете обикновено имат кратък живот, но в периода, в който съществуват, са рекламирани много активно чрез банери в други сайтове и реклами в социалните мрежи.

В такива сайтове има и поле с пояснение, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка - над 40-50 дни. С това пояснение киберпрестъпниците въвеждат в заблуждение и успокояват жертвите си. А те от своя страна не получават поръчаната стока и когато се опитат да посетят отново сайта след края на посочения срок за доставка, той вече е изтрит.

Преведените от измамените хора пари обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване.

По статистика на специализирания отдел „Киберпрестъпност” при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници.