Очакваното от много русенски киномани зимно пиршество на духа, което те получават вече десет години благодарение на София Филм фест, започва в петък вечерта в Голямата зала на Доходното здание. В 18 ч се очаква режисьорът Светослав Овчаров сам да представи своята лента „Врагове“, с която стартират тридневните русенски кинопразници. 
Още 7 филма ще бъдат представени с вход свободен по време на маратона в петък, събота и неделя, организиран от общината и „Арт Фест“ с подкрепата на Националния филмов център и веригата киносалони „Europa Cinemas“.
След „Врагове“ от 20 ч киноманиаците имат възможност да видят носителя на „Златна палма“ от миналогодишния фестивал в Кан филм „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд. Лентата е копродукция на Швеция и Германия, а главните роли се изпълняват от Клаес Бенг, Елизабет Мос и Доминик Уест.
В събота от 11 ч ще бъде прожектиран американският филм „Проектът „Флорида“ за шестгодишната Мууни и майка й Хейли - татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтин хотел. От 18 ч зрителите ще видят „Посоки“ на Стефан Командарев, копродукция на България, Германия и Македония. А от 20 ч предстои среща с филма на нашумелия режисьор Андрей Звягинцев „Нелюбов“, в който артистично присъствие имат Русия, Франция, Белгия и Германия. Филмът е с призове от Кан и от Мюнхен и с номинация за „Оскар“ за миналата година. 
В неделя от 11 ч предстои прожекцията на биографичния филм за най-великия футболист на всички времена - „Пеле: раждането на една легенда“, заснет от режисьорите Джеф и Майкъл Цимбалист. От 18 ч зрителите ще гледат „Потапяне“ на Вим Вендерс - любовната история, с която бе открит 65-тият филмов фестивал в Сан Себастиан. Финална точка на киномаратона на добро и ново кино ще постави лентата „За тялото и душата“ на Илдико Енеди, който започва в 20 ч в неделя. Красивата любовна история е носител на „Златна мечка“ от фестивала в Берлин през 2017 година.