Националният отбор по футбол завърши втори в групата си след последния си мач от турнира Лига на нациите - 1:1 срещу Словения. Тимът няма да се качи в по-горна група в следващото издание на турнира, но поне няма да слезе и в по-долна. Спокойно може да се каже, че като точков актив момчетата на селекционера Петър Хубчев дори надминаха очакванията.
Преди 20 години отбори като Словения, Норвегия и Кипър биха били лесна хапка за "лъвовете". Затова е малко странно, че това второ място се възприема едва ли не като чутовен подвиг.
Бившият старши треньор на "Дунав" Веселин Великов използваше словосъчетанието "липса на класичка", когато трябваше да обясни разликата между два отбора.
Срещу Словения, последния тим в групата, но не последен като възможности, се видя ясно, че българският национален отбор се нуждае от "класичка". 
Момчетата тичаха, раздаваха се, но с едното желание нямаше как да стане. Майсторството го нямаше.
"Играхме на предела на възможностите си", описа реалистично картината селекционерът Петър Хубчев.
"Трябва ни голмайстор, играч като Бербатов", заяви капитанът Ивелин Попов, който неусетно навъртя внушителните 80 мача за националната гарнитура.
Преди 20 години Попов нямаше да хване ръка и сред резервите, но днес е неизменен титуляр, че дори и звездата на отбора.
Със 120 чужденци в Първа лига ще търсим с лупа играчи поне от неговия калибър. Другите ни момчета пък играят в скромни чуждестранни отбори. Да споменем само, че десният бек на турския "Касъмпаша" Страхил Попов бе най-добър в последните три мача на националния тим. А словенците имаха Иличич, който играе в италианската Серия "А".
Как отборът може да расте? Само с повече българи в първите ни клубни отбори. Другото - да се разчита на армии от южноамериканци в "Лудогорец", ЦСКА и "Левски", е ритуално и бавно самоубийство. 
Ако в БФС го разберат най-сетне и вземат мерки, може да дочакаме повече "класичка" в националния отбор. А дано, ама...