И производителите на плодове и зеленчуци се надигат срещу идеите за свръхконтрол, които по всякакви начини се стреми да въведе финансовото министерство. С цел засилване на данъчния контрол са предвидени промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, според които фирмите трябва да декларират 7 дни по-рано всеки превоз на стоки, определени като рискови от Националната агенция за приходите. От задължението са освободени само доставки на стойност под 3000 лв. и пратки с тегло под 300 кг.
Проектопредложението е публикувано за обществено обсъждане, а браншови организации настояват за среща с финансовия министър, защото според тях това е невъзможно и ще блокира бизнеса с хранителни стоки. В списъка на стоките с висок фискален риск влизат праскови, кайсии, пресни череши, сливи, ягоди, грозде, дини, киви, ябълки, домати, картофи, пипер, краставици, лук, тиквички, цитрусови плодове, банани, маслини, кафе, както и месо от едър рогат добитък, свинско, заешко, агнешко и пилешко. Включени са още различни видове риба, морски дарове, ядки, както и горива.
От гледна точка на данъчните храните и други бързооборотни продукти са стоки с висок фискален риск и трябва внимателно да се контролират. Производителите обаче се дивят как трябва да разберат кога ще узреят плодовете и зеленчуците, за да го декларират 7 дни предварително. А често до последния момент не се знае какво количество точно ще се експедира - защото клиентът може да промени своята заявка, а може и да завали и времето да не става за бране.
Авторите на наредбата не са наясно с естеството на работата ни, твърдят производителите. А който не изпълни новите задължения или декларира неверни данни, ще бъде глобен с 40 на сто от стойността на стоките, но не по-малко от 5000 лв.