Задържаният за особено жестокото убийство на водещата в ТВН Виктория Маринова на 6 октомври Северин Красимиров ще бъде настанен в психиатричната болница към затвора в Ловеч за експертиза по искане на Окръжна прокуратура. Вчера той бе доведен в съдебна зала от следствения арест с белезници на ръцете и краката, за да чуе определението на тричленния състав на Окръжния съд в присъствието на служебния си адвокат Иван Дойнов.
Окръжният прокурор Георги Георгиев мотивира искането си 21-годишният Красимиров да бъде настанен в психиатрията в Ловеч за 30 дни с умствената му изостаналост, която се задълбочава, учил е до пети клас в помощното училище "Петър Берон" и дори има решение на ТЕЛК да получава пенсия от социалните за нетрудоспособност. Самият Северин заяви, че когато му причернее, става неконтролируем и няма ясен спомен. „Като ми стане така, забравям какво правя“, каза той. Не помнел какво точно се е случило, но се уплашил и искал да отиде при майка си. Знаел, че ще го хванат.
Вещото лице от психиатрията в Ловеч д-р Пламен Гарвански изтъкна пред съда три причини за наложителната психиатрична експертиза.
Първо, справка от Центъра за психично здраве в Русе сочи, че Северин е диагностициран с умствена изостаналост, учил е в помощно училище, има намалена трудоспособност с решение на ТЕЛК и всички тези факти трябва да се проверят до каква степен се отразяват на вменяемостта. Освен това постоянната употреба на алкохол води до намаляване на съзнанието му, до агресия към околните и е направил опит за самонараняване с ножица в дома на майка си в Германия при задържането му от тамошната полиция за убийството на Виктория. Става дума за човек със склонност към агресия и избухливост, който трудно се контролира. Затова моето предложение е подсъдимият да бъде изследван в психиатричното заведение към затвора в Ловеч, за да се установи дали е вменяем, или не, посочи експертът.
Адвокат Иван Дойнов не възрази подзащитният му да бъде настанен в специализирано заведение за психиатрична експертиза, Северин също се съгласи да бъде конвоиран до Ловеч.
След кратка почивка съдия Ралица Герасимова постанови Северин Красимиров да бъде настанен за изследване в психиатричната болница към затвора в Ловеч след изтичане на тридневния срок за обжалване на определението, считано от днес /сряда/. Ако през това време не постъпят жалби в Апелативния съд във Велико Търново, в понеделник арестантът ще бъде конвоиран до Ловеч, където ще бъде изследван до 26 декември.
По всяко дело за убийство назначаваме съдебно психиатрични експертизи, които дават становище за вменяемостта на обвинените лица. Това дело не е изключение и преценихме, че тя трябва да бъде извършена в болницата в Ловеч, където има психиатрично заведение към затвора, защото искаме да бъде направена от хора, които не го познават. Смятам, че той говори истината пред разследващите и според мен до четири месеца досъдебното производство ще приключи и ще внесем обвинителния акт в съда, каза след заседанието на съда прокурор Георгиев.