Треньорът на националния отбор по бокс за жени Петър Лесов бе изгонен от Световното първенство в Ню Делхи, Индия, след като се замеси в скандал след загубата на Станимира Петрова в категория до 57 килограма.

В мач от осминафиналите световната шампионка от 2014-та година отстъпи на представителката на домакините Соня Чахал с неединодушно решение на съдиите - (28:29, 29:28, 28:29, 29:28, 28:29), което предизвика нейния гняв и този на треньора ѝ. "Това не е справедлив резултат, а корупция от страна на съдиите", обяви Станимира пред репортери след поражението. Лесов бе още по-буен в недоволството си, като хвърли бутилка на ригна след обявяването на съдийското решение, което доведе и до крайното решение на Международната боксова асоциация (АИБА).

"АИБА реши да отнеме акредитацията на Петър Лесов, а с това и правото му да стои в ъгъла на българските състезателки, поради неприемливо поведение", се казва в съобщение на организацията. "Ние при никакви обстоятелства не толерираме подобно поведение срещу ценностите на АИБА и нашия етичен кодекс, особено от страна на треньор. Инцидентът ще бъде предаден към Дисциплинарната комисия за допълнително разглеждане", се допълва в изявлението.

Петър Лесов е олимпийски шампион в лека категория от Игрите през 1980-та година, а от 30 години се занимава с треньорство. България тръгна с много сериозни амбиции за Световното първенство в Индия, но до момента резултатите са повече от разочароващи, като само една наша представителка стигна до 1/4-финалите на надпреварата - Стойка Петрова в категория до 54 килограма, която утре също ще се изправи срещу индийска боксьорка - Маниша Маун.