Свещеник Кирил СИНЕВ
Преподаватели от русенското основно училище „Иван Вазов“, водени от директорката Теодора Йорданова, гостувахме в румънския град Кирнодж. Визитата на групата беше в отговор на посещението на педагози и общественици от румънската община, които преди известно време посетиха русенското училище и така бе поставено началото на партньорските връзки между двете учебни заведения. Тогава учителите от Кирнодж бяха посрещнати сърдечно в ОУ „Иван Вазов“, разгледаха училището, присъстваха на открит урок в един от класовете, където русенчетата представиха пред тях част от своите артистични дарби. 
След това гостите посетиха действащия скален манастир „Св.Димитър Басарбовски“, чийто патрон е особено почитан в Румъния. 
При пристигането си в Кирнодж българската група бе посрещната с хляб и сол в гимназиално училище номер 3 от директорката Моника Василе и преподаватели. След разменените официални приветствия в нейния кабинет русенските педагози посетиха уроци в шест класа в гимназията. Българските гости бяха посрещани от ученици в народни носии. Звучаха националните химни на България и Румъния, а особено вълнуващ беше моментът, когато румънски деца рецитираха пред гостите стихотворението „Молитва“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. Децата бяха подготвили и много патриотични песни, които изпяха пред русенци. През тази година Румъния чества 100-годишнина от своето обединение и творбите с патриотична насоченост са основен акцент в творческата работа с децата. По-големите от учениците представиха и урок по география на България. На всички чинове момичетата и момчетата бяха нарисували в различна форма българското знаме. Така визитата на русенци се превърна в истински празник на българското  в училището и в Кирнодж. 
Румънчетата поднесоха на своите гости от Русе много подаръчета, които сами бяха изработили. В замяна румънските учители и ученици получиха символични подаръчета от русенското училище, а презвитера Рачева им раздаде пъзел, който да изрежат и подредят в чест на наближаващия празник Рождество Христово. 
Силно впечатление направиха на българските гости иконите, които бяха поставени във всяка една от класните стаи в гимназията в Кирнодж. 
Делегацията разгледа също фотоизложба за българо-румънското сътрудничество, подредена в местното читалище, след това посети църквата „Св.Николай“. Пред входа й гостите бяха посрещнати от кмета на община Кирнодж Иринел Роман, който изрази пълната си подкрепа за отношенията между двете училища. Председателят на храма протоиерей Адриан Постоля приветства гостите, а протоиерей Фанел Бурулян разказа за произхода и предназначението на клепалото в православната църква.
След това ученици показаха уменията си да бият клепало. Епитропът на храма и ръководител на местната пощенска служба Аурелиан (Релю) Котобан разказа подробно за духовните връзки на храма и общината с българите. Бе спомената паметната литургия, отслужена от Русенския митрополит Наум и епископа на Слобозия и Кълъраш Викентий в Кирнодж през октомври 2015 г. Гостите научиха също, че в Кирнодж има дърворезбован крайпътен кръст, посветен на св.Йоан Рилски. А седмица преди русенското посещение в храма е била представена книгата на Котобан „Православие без граници“, която  разказва подробно за връзките между Кирнодж и Русенска епархия. Преди два месеца храм „Св.Николай“ в Кирнодж е получил от Доростолска епархия частица от мощите на св. Дасий Доростолски.
В края на деня българската делегация успя да види и крайпътния кръст от резбовано дърво, поставен в чест на св.Йоан Рилски, там бе изпят и тропар на светеца.