Топла храна и баня ще предлага откритата вчера на ул."Гурко"10 кризисна трапезария на БЧК, която ще работи до края на февруари с осигурено от централата на хуманитарната организация финансиране.
Близо 120 са официално известните бездомни и скитащи, като за 40 души се грижат червенокръстците, а за останалите - приютът "Добрият самарянин". Много от хората са именно скитащи - имат дом, но живеят в мизерни условия без ток и вода.
Преди вчерашното откриване на трапезарията доброволци на БЧК са направили обход на местата, където има бездомни, за да видят от какво се нуждаят.
"Освен топлата храна, която е задължителна - топлата супа, сандвичите за вечеря, топлият чай, предлагаме на нуждаещите се и баня. Много хора споделят с нас, че единствено тук имат възможност да се изкъпят за цялата година. Купуваме на всеки чисто нов комплект бельо", обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.
"Хубави работи дават, манджи дават, супи, даже и филми пускат. Шапки, обувки, чорапи, дрехи, хубаво е, не се оплаквам. По-различно е да ядеш топли супи, манджи, отколкото закуски, защото със закуската не можеш да се нахраниш. Има гореща вода, има всичко и се къпеш, обличаш се", каза вчера Емил, който за втора година идва в трапезарията.
Всеки петък в трапезарията има социализиращи мероприятия - посетителите гледат пожелан от тях филм и получават топли зимни дрехи. Осигуряването на топли дрехи и обувки е най-големият проблем и затова от БЧК отправят апел за дарения.
"Много от тях нямат обувки, нямат чорапи. Затова моят апел към гражданите на Русе е да ни помогнат, ако имат топли дрехи, и особено мъжки, запазени обувки, наистина молим за запазени обувки мъжки, защото при нас повечето са мъже. Мога да кажа, че 90 процента от посещаващите хора са мъже, на средна възраст, които по една или друга причина са на улицата, по една или друга причина са скитащи. Те наистина имат нужда от нашата подкрепа", каза Антоанета Ябанозова.
Наред с трапезарията БЧК отвори и 4 пункта за бедстващи по зимните пътища в областта. Те се намират в  Сливо поле, Пиргово, Бъзън и Бяла, като във всеки от тях има условия за пренощуване на десетина души.
В Пиргово и Бяла има възможност и за допълнителни легла, како на всяко едно от местата те могат да бъдат до двадесет. В Сливо поле пък съвместно с общината и съдействието на кмета село Бръшлен Димчо Петров центърът може да побере до 40 души.
Двадесет доброволци от областния БЧК в Русе, са в готовност за мобилни обходи и спасителни дейности, ако започнат обилни снеговалежи и пътищата станат непроходими.