Министър от кабинета „Орешарски“ /2013-2014/, който се прослави с това, че е вземал обезщетения като безработен от Франция, докато е преподавал в Архитектурния университет в София, е автор на проект за паметник на Апостола. Проф.Иван Данов и негов екип от фирма „Аса проджект“ всъщност за втори път представят свой вариант на монумент, в който русенци да припознаят своя Левски - най-чистия образ в българския патриотичен иконостас. За Левски всички знаят, че е записал в тефтерчето си всичките си харчове, дори и двата гроша и половина, които е дал „за небет шекер за кашлица“ и трите гроша „за по път маслини, хляб, ябълки“. 
За арх.Данов стана известно, че беше един от най-богатите министри в правителството на Пламен Орешарски - с три апартамента в София, три фирми, къща в град Бернау в Германия. И че беше главен герой в репортаж на френската телевизия М6 като особено куриозен случай за злоупотреба с френската социална система. За 9 месеца той получил 14 707.50 евро като помощи за безработица, въпреки че в този период е преподавал в България в Архитектурния университет.
В конкурса, който беше обявен за втори път, след като по време на миналогодишния нито едно от творческите предложения не успя да събере одобрение, сега вземат участие общо 11 предложения. Това стана ясно вчера, когато 11-те проекта бяха подредени във фоайето на Пленарната зала. След две седмици трябва да бъде обявен победителят, класиран на първо място от комисия, която предстои да бъде сформирана. Определеният на 3 декември като най-добър проект ще получи 10 000 лева премия от русенската община. Самото изграждане на паметника е предвидено да струва 150 000 лева.
В комисията по оценяването трима души ще бъдат от инициативния комитет, който поде идеята, уточни народният представител от ВМРО Искрен Веселинов. Той обяви, че до две седмици гражданите също имат възможност да се запознаят с депозираните проекти и да посочат предпочитания от тях, като гласуват на страницата на общината или пуснат листче в специално поставена урна.
Три са русенските екипи, представили свои разработки за бъдещия паметник. Единият е на скулптора Георги Радулов и архитектите Тончо Тончев и Калоян Тончев, вторият - на скулпторите Нина Лишовска и Лъчезар Дочев и архитектите М.Димитров и Чавдар Черников, а третият - на скулптора Даниел Кънчев и на арх.Силвия Славова. 
Автори на другите проектопаметници са скулпторите Цветослав Христов-Цупи, шеф на катедра „Скулптура“ в Националната художествена академия; Стефан Стефанов, директор на Каменоделското училище в село Кунино; плевенският художник и автор на впечатляващи пластики Красимир Яков; роденият в Разград, но от години работещ в столицата Любомир Добрев /автор на бюст-паметник на Левски, поставен през септември в Генерал Тошево/; Иван Чолаков от София, Лъчезар Даскалов от София и Богомил Банов, за когото информацията е оскъдна.
В миналогодишния конкурс участваха трите русенски екипа и колективите на Лъчезар Добрев и Иван Данов.