Заради снега десетки населени места са без ток. Снежни неволи имаше и по пътищата – камион аварира на международния път Е-79 в Монтанско и затвори движението.

Инцидентът стана в района село Смоляновци днес преди обед. Камионът превозвал пощенски пратки, влязъл в страната ни през „Дунав мост 2” на път за Ирак.

По думите на шофьора, аварирал заради хлъзгавия път, като се преобърнал на пътното платно. След около два часа бе избутан встрани от фадрома на снегопочистваща фирма, но през това време шофьорите трябваше да изчакат на място.

Снегът причини и други проблеми.

Близо 6000 абонати в община Мездра останаха без ток. Заради аварирали далекопроводи 13 села са без електрозахранване.

Аварийни екипи от Враца и Тетевен помагат за отстраняването на проблемите. Засегнати са и домакинства в съседната община Роман. В част от селищата ток ще има късно тази вечер, обещават от ЧЕЗ.

Пътят София – Варна, в района на Велико Търново, се оказа едно от големите предизвикателства за шофьорите през нощта. Обилният снеговалеж за кратко покри пътната настилка и сля платната за движение в едно.

"Направена е била подложка на асфалтовата настилка. По време на снеговалеж, съгласно нормативната уредба, има степени и нива на снегоподържане. При обилен снеговалеж, както беше в периода от 12 до 2 ч. може да се допусне да има сняг по пътното платно, който е с дебелина 3 см”, обясни инж. Диян Георгиев, директор на ОПУ – Габрово.

Над 50 машини чистиха снега в Смолянско в последното денонощие. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няколко селища осъмнаха без ток.

В София също валя през цялата нощ. Снегът обаче бързо се топи. 

„Почистени са улиците и булевардите, по които се движи общественият транспорт, както и улици и булеварди в кварталите. Също така общинските пътища за Витоша и за високите части на общината”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Кризисните центрове в София вече приемат бездомни хора.