ОПЕК загуби контрола си върху пазара. Действията (или туитовете) на трима мъже - президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, както и на принц Мохамед бин Салман - ще предопределят цените на петрола през 2019 г. и след това. И разбира се, всеки един от тях иска различни неща, пише Bloomberg в коментарен материал.

Докато ОПЕК не успява да намери обща цел, САЩ, Русия и Саудитска Арабия доминират световното предлагане. Заедно, те произвеждат повече петрол от 15-те страни-членки на картела. И трите държави изпомпват рекордни количества петрол и може да увеличат добива отново през следващата година.Именно Саудитска Арабия и Русия поведоха усилията на ОПЕК+ през юни за отслабване на ограниченията при добива, които бяха въведени от началото на 2017 г.

След това и двете страни увеличиха производството си близо до рекордни нива. В същото време добивът в САЩ също преживя бум, след като компаниите в Тексас решиха част от проблемите си с преноса.

Тези увеличения, заедно с намаляване на прогнозите за търсене и решението на президента Тръмп да даде възможност на няколко страни да продължат да купуват петрол от Иран, бързо хвърлиха пазара от състояние на притеснение за предлагането до такива за свръхпредлагане - в рамките на едва три месеца.

Резервите в страните от Организацията на икономическото сътрудничество и развитие, които намаляваха от 2017 г., отново се увеличават и най-вероятно данните за октомври ще покажат, че са на нива над 5-годишните средни.

И докато цените на петрола намаляват, Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива с 500 000 барела дневно от следващия месец и предупреди останалите производители, че трябва да намалят своя с около 1 милион барела. Това предизвика радушен отговоро от Путин и атака от Тръмп.

Бин Салман има нужда от приходите от петрол, за да подхрани амбициозните си планове за трансформация на Саудитска Арабия, като в същото време избегне недоволството на тези, които ще пострадат от този процес.

Международният валутен фонд прогнозира, че кралството има нужда от цена на петрола от $73,3 за барел през следващата година, за да балансира бюджета си. Към момента брент се търгува с около $5 под тази стойност. Удължаването на ограниченията за добива трета поредна година изглежда като единственият начин тази цена да бъде реалзирана.

Рияд обаче ще се изправи пред нови предизвикателства от Путин и Тръмп. Руският президент не иска да ограничи отново добива. Бюджетът на Москва зависи по-малко от цените на петрола днес, отколкото когато Русия се съгласи да се присъедини към усилията на ОПЕК през 2016 г. Компаниите в страната настояват да добиват от полетата, в които вече са инвестирали.

Самият Путин може да реши, че поддържането на добри отношения с бин Салман си заслужава малката жертва. Така че той може и да се съгласи с ново намаляване по време на срещата във Виена през следващия месец. Той вече е заявявал, че цена на петрола от $70 го устройва напълно.

А опозицията от Тръмп ще бъде - естествено - много по-шумна и ще дойде в момента, в който той и принцът се опитват да запазят политическите си отношения, докато американските сенатори обмислят санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги и войната в Йемен.

В крайна сметка по-голямата заплаха за плановете на Рияд идва не от туитовете на Тръмп, а от компаниите в Тексас. През последните 12 месеца те добавиха добив, равен на целия такъв на Нигерия. През април той може да достигне 12 милиона барела дневно.

Саудитска Арабия ще трябва да рискува да разгневи Тръмп, да се справи с безразличието на Путин и бума в американската индустрия, ако иска да балансира петролните пазари през 2019.