Три хиляди повече туристи, отседнали в Русенско, и ръст на нощувките с близо 50 на сто отчитат хотелите и другите места за настаняване от региона през месец септември, показват данните на националната статистика. Точно този месец в града ни се проведе световното първенство по волейбол - събитие, което се очакваше да привлече много хора в Русе. И макар да не дочакахме бразилска самба по улиците и тълпи от французи и китайци, дошли да подкрепят своите национали, все пак положителен резултат за местния туризъм има. Броят на нощувките от чужденци са 2900 повече отколкото миналогодишния септември, а приходите на хотелите от това перо са рекордни и доближават 1 млн. лева - над 966 хил. лева.
Подобен, макар не чак толкова впечатляващ, ръст на отсядащите в Русе туристи се отчита от няколко месеца. Трудно е да се каже на какво се дължи това, но може би значително нарасналите числа идват вследствие на изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. 
През септември в Русенско са отседнали 10 893 човека, с 5% повече отколкото през август. Броят на чужденците е 3697 - с хиляда над миналогодишните. Реализираните от всички тях нощувки са 19 463, при 13 231 година по-рано. 
В сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 311 хил. лева или с близо 50 на сто. Ръстът идва както от повечето туристи от България, така и от увеличения брой чужденци. Туристите от други държави са платили за нощувки 486 хил. лева, с една трета повече отколкото през предходния месец. Това са над половината от всички приходи по това перо, което се дължи на факта, че те обикновено избират по-луксозните и по-скъпи хотели.
И през септември на високо ниво остават предпочитанията към по-евтините места за настаняване с 1-2 звезди. В тях са реализирани 8694 нощувки, от които са получени приходи в размер на 290 хил. лева. В петте четиризвездни хотела този месец са отседнали 3796 човека и в тях са реализирани 8101 нощувки. Поради по-високите си цени най-луксозните места за настаняване получават по-сериозен дял от приходите от нощувки - 511 хил. лева. 
През септември в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 2026 лица, които за 2668 нощувки са донесли приходи от 163 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 40 хотела и други места за настанявяне в областта са средно по 2,66 на човек, с една повече отколкото за предходния месец, тоест основната причина за по-добрите приходи е фактът, че туристите са оставали в Русе доста по-дълго време. Запълняемостта на легловата база скача до 34 на сто, при 29% за предходния месец.