60 000 лева обезщетение за нахапана и впоследствие ампутирана дясна ръка на 70-годишна жена ще плаща собственик на куче от порода каракачанска овчарка, постанови Районният съд. 
Инцидентът е от 26 май 2017 година в Червен. Собственикът на стопанския двор Лазар Л. напуснал обекта и разпоредил на пазача Димитър С. да пусне кучето на свобода из двора, но да затвори вратата. Димитър отишъл при каракачанката с друго куче, за да си поиграят, и го пуснал на свобода, но не обърнал внимание, че плъзгащата се врата на двора е полуоткрехната. Около 15.30 часа каракачанката забелязала пролуката, отишла до вратата, успяла да се промъкне навън и се насочила към съседния двор, където 70-годишна жена копаела градинката си. Димитър видял, че свирепото куче излиза на улицата и опитал да го догони, но понеже е трудно подвижен, докато стигне до него, то се хвърлило върху жената и я захапало здраво за дясната ръка. Пострадалата изпищяла от изненада и болка и опитала да предпази главата и лицето си. В ужаса си чувала как костите й хрущят между челюстите на животното. Свлякла се на земята от непоносимата болка. В един момент кучето освободило захапката и в същото време Димитър С. успял да го хване.
Кървящата жена била откарана с линейка на двемогилския екип на Спешна помощ в болница "Канев" в психически шок и загуба на много кръв. 20 дни хирурзи се борили да спасят ръката й, направени са и много кръвопреливания, но накрая се наложило да я ампутират.
Междувременно, докато бъде образувано делото, 70-годишният Димитър С. починал. Затова пред съда се изправи само Лазар Л. Роднините на осакатената жена поискаха обезщетение от 100 000 лева, но след като разгледа фактите, съдът наложи на Лазар Л. да плати 60% от тази сума плюс лихвите за повече от година и 3500 лева адвокатски разноски по делото.