Два протеста на русенци - единият с искане за чист въздух и санкции срещу фирмите замърсители, а другият - срещу системата и с настояване за оставка на правителството и за достоен живот, вчера се обединиха. "Съчетаваме протеста за въздуха с този за високите данъци, горива, сметки, абсолютно всичко. Просто на българина му е писнало да живее по този начин", коментира един от организаторите Венелин Руменов.
Десетки граждани се събраха предиобед в началото на парка пред Вазата - някои от тях с маски, напомнящи за първите граждански протести в България преди 30 години, когато Русе се надигна срещу обгазяванията с хлор от румънския комбинат "Верахим". Колоната потегли по "Александровска", водена от два транспаранта - единия с екопосланието за чист въздух, другия - с искане за смята на системата. Постепенно към шествието се присъединяваха и други хора и на площада пред сградата на общината броят им стигна близо 200.
В един момент организаторите на екопротеста започнаха да недоумяват защо са толкова малко участниците, които според предварителната уговорка е трябвало да бъдат с маски на лицата. Пред общината обаче тези хора намаляха още повече - особено когато там излязоха добре познати лица, традиционни организатори на протести срещу всичко, които подемаха също тъй традиционно гръмки лозунги: „Оставка!“, „Боклуци!“, „Мафия!“.
Микрофонът преминаваше от ръка на ръка и различни русенци отправяха обвинения към политиците и управляващите за ниското качество на живот, за високите цени, за несправедливостта и неравенството. Млада жена обвини за съсипаното образование „Бойко, Костов и Жан Виденов“, а млад мъж призова: „Нека, ако някой има идеи и предложения какво да правим след оставката, да излезе и да каже!“. Митингът продължи около час.
Ден преди това, в съботната вечер, на протест срещу системата и високите цени излязоха над 100 души, които преминаха в шествие от Халите по бул.“Цар Освободител“ до кръговото кръстовище пред полицията, следвани от многобройни автомобили. Хората затвориха кръстовището за повече от час със скандирания за оставка на правителството. Пропускаха се единствено транспортните средства от градския транспорт.
Протестът бе организиран в социалните мрежи срещу ниския стандарт на живот на българите, мръсния въздух в Русе, високите цени, ниското заплащане и в подкрепа на майките на деца с увреждания. В него се включиха много млади хора, които искат по-добро бъдеще и условия да работят в родината си, а не да бягат в чужбина. Хората са недоволни от високите цени и искат нормален живот и нормални заплати.