Специализираната прокуратура протестира мярката

Подсъдимите за подкуп от 70 000 евро бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова от петък са под домашен арест, съобщава БГНЕС. Това реши Спецсъдът, който гледа днес мярката на двете. Мотивът на съдиите е влошеното здравословно състояние на Иванчева, както и липсата на опасност двете да се укрият. Решението подлежи на обжалване.

Съдия Иво Хинов за втори път решава да постави под домашен арест подсъдимите, отчитайки заключенията на експерти, според които от една страна двете жени се намират в лошо психическо състояние, а от друга – това нарушава способността им да участват активно в защитата си, което е тяхно право.

Специализираната прокуратура обаче съобщи, че протестира пускането на Иванчева и Петрова от ареста, предаде БТА. От държавното обвинение не са съгласни с довода на съда, че двете са в тежко здравословно състояние и оспорват казано от експерите в съдебната зала днес, като цитират друга експертиза. 

Прокуратурата дори иска да се спре незабавното освобождаване на двете под домашен арест, както разпореди съдия Иво Хинов. Така щяла да се предотврати възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление. 

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 г. Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително. Часове тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск.

От април Десислава Иванчева се намира в ареста, а междувременно съдът я отстрани от поста кмет на район „Младост“.