Започна да се прави политика от един инцидент. Говори се за нарушения, за извършени некомпетентни действия. Това коментира общинският съветник от "Атака" Мирослав Славчев на вчерашната сесия по повод питането на Иво Пазарджиев за пожара на сметището от 3 ноември. Славчев, който е свързан с оператора на депото - фирма "Берус", представи и официалното становище на управителя Венко Великов за причините за възникналия пожар.  
По наше мнение причината за възникналия пожар е самозапалване на сметищния газ, който се състои основно от метан. Това не е само констатация на оператора, а и на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", каза Славчев, като подчерта, че през 2018 в България са възникнали подобни пожари в 12 депа. 
До момента разходите по гасенето на пожара на депото са в размер на 73 000 лева, като в тази сума обаче не са включени глобите. От общината е наложена глоба от 1500 лева на оператора, а отделно предстои да се определи размерът и на административната санкция от екоинспекцията, която ще е между 7000 и 20 000 лева. 
Отговори на въпросите на Пазарджиев даде и зам.-кметът Наталия Кръстева, като посочи, че пожарът от 3 ноември не е предизвикан умишлено. 20 100 тона земни маси са използвани за потушаването му, като причините за възникването не са установени с точност, стана ясно на сесията.  
Това безобразие, което се допусна, за мен няма как да не е човешка грешка. Дали скатът е стръмен, или не, дали е трябвало да има видеонаблюдение, или не, това си е изцяло по вина на оператора. Това обуславя санкциите, които са наложени. Операторът сам се е наказал, защото това гасене му излиза около 100 000 лева. Ако тези пари бяха разчетени, за да не се допусне пожарът на сметището, нямаше да се получи това. Полемиката в случая е излишна -  те си носят кръста, финансово си носят отговорността, като са им наложени глоби в максималния размер. Това каза кметът Пламен Стоилов, като не пропусна да отбележи и обгазяването на въздуха вследствие на пожара, както и дискомфорта на русенци.  
Радостно е, че няма тревожно превишаване на замърсяването, но това създаде масови настроения и психоза сред гражданите, и то по тема, която е изключително болезнена и чувствителна за русенци, включително и за мен, каза той. 
Кметът обаче отправи критики към работата на пожарната. Има държавни институции, чието задължение е да реагират в такива ситуации, и за мен те реагираха непрофесионално. Визирам пожарната. Независимо от грешките, операторът положи неимоверни усилия да се справи с проблема сам. Беше изключително трудно, защото не гори повърхностно, а в дълбочина, каза Стоилов.