Парламентът прие с пълен консенсус на първо четене в пленарна зала промените в Наказателния кодекс, които предвиждат до 5 години лишаване от свобода заради психически тормоз в семейството. "За“ гласуваха 137 народни представители.

В законопроекта се предвижда още тормозът извън семейството да се наказва със затвор до 1 година или пробация.  

Жертвите ще бъдат предупреждавани и ако насилникът им избяга или бъде пуснат предсрочно от затвора. Законът ще преследва и принудителните бракове.

Досега домашното насилие не бе включено в Наказателния кодекс. С направените предложения към всичките квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, принуда и закана, се добавя текстът „извършени в условия на домашно насилие“.

 

Ще се наказва също и закана, която е предизвикала страх и жертвата. Според данните, на които се позовават вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други.

Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени.

В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат.

Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата. Вносител на измененията е Цвета Караянчева и група депутати. 

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в дебатите по първото четене на промените в Наказателния кодекс.

„Дошло е времето за реални действия. Домашното насилие е страшно явление, удря по достойнството на хората“, коментира Цвета Караянчева.

„Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши. Всеки гражданин има това право“, посочи председателят на парламента.

„Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда“, обяви Цвета Караянчева.

„Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден й оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като й поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример тя.