Премиерът Бойко Борисов и правителството му, съставено с подкрепата на "Обединени патриоти", няма да подадат оставка под натиска на засилващите се улични протести, започнали срещу високите цени на горивата и подготвяното увеличение на данъцитe за стари коли.

Това декларира министър-председателят по време на едночасово интервю пред бТВ в четвъртък, уточнявайки, че не вижда причина да сдаде предсрочно властта за трети пореден път.

Масовото недоволство в различни градове в страната ескалира в пътни блокади от неделя насам, като се подготвя нова голяма демонстрация следващия понеделник. Протестиращите вече настояват за оставка на кабинета, по-високи доходи и пряко участие в управлението.

"Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат. Държавата в лицето на правителството няма повече възможности да намали цените, освен ако не намалим акциза, но така ще намалеят и социалните плащания", коментира Борисов, отбелязвайки, че сред участниците в протестите имало и такива, които го правели срещу заплащане и по партийни подбуди.

По думите му към момента цените на горивата са паднали средно с 20 стотинки. Премиерът увери и, че управялващите полагали "огромни усилия" в тази посока, въпреки че цените "не зависят от нас, зависят от пазара".

По отношение на продължаващия над 20 дни протест на майките на деца с увреждания с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Борисов призна, че тя не стои на дневен ред, защото можела да се поиска само от коалиционните му партньори в "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Наред с това премиерът за пореден път се извини от името на лидера на НФСБ за изцепката му, че протестиращите майки използвали "уж болни деца" за постигане на финансови цели.

"Доста поработихме по този закон (за хората с увреждания – бел.ред.) и с едно обидно изказване на Валери Симеонов майките отново се върнаха на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд. Не е в моите възможности да прибера майките и децата им от улиците", допълни премиерът, изразявайки надежда, че вицето му е осъзнал, че децата с увреждания не са "уж болни", защото "е видно, че са болни".

Попитан дали смята, че извинението на Симеонов към майките е било искрено при положение, че до последно твърдеше, че няма за какво да се извинява, Борисов потвърди: "И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам!"

Той на няколко пъти опита подчертае, че в мандата на третия му кабинет се правят усилия за постепенно увеличаване на доходите на хората, посочвайки като примери заплащането на учителите, полицаите и служителите в затворите, които наричал "галено" тъмничари.

"Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лева с над 30 години трудов стаж, иначе е 5000 и нещо", продължи Борисов в отговор на критиките, отправени му от президента Румен Радев, че ГЕРБ възражда модела на партията-държава.

"Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лева", каза още премиерът в отговор на изявлението на държавния глава срещу подготвяните по-високи данъци за стари коли.

"Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", бяха думите на Радев, който наложи и вето над тази част от предлаганото от управляващите ново данъчно законодателство.

"Президентът да ме критикува колкото иска. Партията държава е неговата партия", обобщи премиерът, припомняйки, че по времето на БКП се чакало с години за "Москвич", ако кандидатът не е част от партийната върхушка.