Петя Любомирова е сред няколкото нови назначения, които са направени в Русенската опера в последните два месеца. Любомирова е назначена на мястото на Гергана Георгиева, която след краткото си временно директорстване в операта до провеждането на конкурса миналата година, още близо година продължи да работи в културния институт. 
Петя Любомирова е личност, известна за определена част от русенската общественост, но назначаването й не другаде, а в операта, буди интерес или поне любопитство. От 2010 до 2013 г. тя оглавяваше русенското Бюро по труда, след това стана синдик на Корабостроителницата, работила е в търговски фирми. Името й нашумя преди година, когато през втората половина на август стана известно, че е спечелила конкурса за директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Русе. Два месеца по-късно обаче Любомирова се отказа да заеме мястото, след като се разнесе мълвата, че конкурсът е „спечелен“ заради приятелството на Любомирова с народната представителка Светлана Ангелова. Самата Ангелова отрече да има нещо общо с конкурса за социален директор в Русе и с избора на Любомирова.  
И така - от около два месеца тя вече работи в операта и по думите на директора Иван Кюркчиев е отговорник за отдел „Реклама“. Подминавайки въпроса доколко Любомирова е навътре в спецификата на оперното изкуство и работата на един такъв сложен културен институт, Кюркчиев изрази възторга си от нея. 
„Вдигна продажбите тази жена! Вдигна продажбите! Още като дойде, направи финансова оценка на всеки един от спектаклите, в това число и гастролите - с разходите за път, хотели и т.н. И изчисли каква трябва да бъде цената на билета за всеки спектакъл. Страхотно работи! Много подреден човек!“, продължи да я хвали директорът. Любомирова вече била спестила и някои разходи на операта, примерно от реклама, излъчвана в Румъния, които не водели до позитив в сметките.   
Според Кюркчиев в момента се обмислят варианти как да се разрешат проблемите с хората от различните звена, които са на пенсионна възраст. Те са около 40 процента, уточни той и поясни, че специално за оркестъра ще се търси решение, което да позволи на музикантите да продължат да работят, но да не тежи много като разход на операта. Иван Кюркчиев е много доволен, че е привлякъл като диригент именита личност като Сунай Муратов, който е назначен отскоро в Русе. На половин бройка са назначени също сопраното Мариана Цветкова /солистка на Софийската опера/ и басът Емил Желев.