С концерт, в който произведенията почти повтарят програмата на първата официална изява на Русенската филхармония, в четвъртък Русе ще отбележи 70-ата годишнина от одържавяването на оркестъра. Това съобщи вчера директорът на операта Иван Кюркчиев. Днес Русе е наследник на богати традиции и се гордее с пионерски стъпки, припомни Силви Стамболиев, когото наричат живата история на музикалното изкуство в града. Именно в Русе е създадено първото музикално дружество "Лира", а през 1947 г. пак тук е създаден любителски симфоничен оркестър, който година по-късно става държавен. Стамболиев, който през 1955 г. постъпва като музикант във филхармонията, разказа за големите български имена, свързани с нея - като Добрин Петков, Константин Илиев, Саша Попов, Емил Караманов, Илия Темков, Алипи Найденов. Изнасяхме по 100 концерта годишно, 40 от тях - образователни, разказа русенецът.
Когато преди около 20 години направиха в цялата страна обединяване на оперните и филхармоничните оркестри, ние успяхме да запазим духа и специфичната дисциплина, която е изключително важна, каза Емил Шейтанов, който 29-а година е концертмайстор на филхармоничния оркестър. Той припомни как 96-те музиканти под ръководството на Алипи Найденов 8 години всяко лято прекарвали в Сиена като участници в прочутата Академия Киджана, свирейки под диригентската палка на големи световни имена и с невероятни солисти. Това не се забравя нито за миг, добави Шейтанов, който не крие притеснението си, че твърде малко млади музиканти избират да учат класически инструменти и след това да свирят в България. Преди време започнахме да подготвяме три млади цигуларки да влязат в нашия оркестър, но в един момент се оказа, че едната замина за Холандия, другата за Кайро, а третата за Германия, не скри горчивината си Шейтанов, който свири в Русенска филхармония от 1977 г. 
Концертът в четвъртък, който започва в 19 ч в зала "Филхармония", ще бъде дирижиран от младото попълнение в екипа на Русенската опера - 26-годишния Димитър Косев. За мен е чест и отговорност да водя този концерт, още повече че професионалният ми дебют е бил точно с този оркестър, каза Косев.